Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Påske i biologi

I tida før påske kan det være fint å jobbe med fagstoff og aktiviteter som kan knyttes til denne høytiden. Det gir et avbrekk fra den rent faglige organiseringen og kan være en måte å knytte ulike deler av faget sammen på.
Gul kylling ved siden av brunt egg. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Påskeforsøk

Bilde av brunt egg som ligger i en kartong sammen med andre egg. Det er påtegnet smilefjes. Foto.

Eggsperiment

I dette forsøket skal du undersøke passiv transport gjennom cellemembraner ved å studere en stor celle, nemlig et egg.

Påsketur

Feltarbeid: Fugler i bymiljø

To stærunger sitter ved siden av pappkopp med plastlokk i bymiljø. Foto.

I denne aktiviteten fra miljolare.no drar dere til nærmeste by eller tettsted for å kartlegge forekomst av fugler. Er det slik at fuglene har tilpasset seg et liv i byen og blitt mer urbane?

Feltarbeid: Mangfold og konkurranse på fuglebrettet

Kjøttmeis og dompap sitter i snøen. Foto.

Om vinteren er hver dag en kamp for å unngå sultedøden for mange småfugler. Forbrenningen er på sitt høyeste på denne tida av året, og samtidig er det ofte dårlig tilgang på mat. De fleste fugler er aktive om dagen, og den korte perioden med dagslys bruker de stort sett til å lete etter mat eller holde seg i ro for å spare energi.

Denne situasjonen gjør at mange fugler har lettere for å nærme seg mennesker om vinteren. Lag en fôringsplass for å hjelpe fuglene med å få i seg nok energi og benytt muligheten til å studere fuglene på nært hold.

Påskenøtter

Hvor mange egg? (naturbruk)

Mange hvite egg i en eggekartong. Foto.

I denne oppgaven gjelder det å ikke se i kryss. Her er det egg i lange baner, på brett og paller, i stabler og etasjer. Klarer du å finne ut hvor mange egg det er totalt?

Tilpasninger til frøspredning

Påskenøtter er selvsagt ikke nøtter i botanisk forstand, men begrepet kan brukes som en inngang til fagstoff om hvordan planter har tilpasset seg spredning. Kanskje dere får lyst til å kjøpe inn forskjellige typer frukt, undersøke dem og smake på dem? Det kan bli en interessant og smakfull økt!

Påskekyllinger

Atferd og eggproduksjon hos fjørfe (naturbruk)

Gule kyllinger som går på et lag med strø. Foto.

I likhet med andre fugler formerer fjørfe seg ved å legge egg. Fjørfe som lever fritt i naturen, har spesielle perioder på året når hormonsystemene gir signal om at nå er det på tide å legge egg og klekke et nytt kull kyllinger.

Påskefilmer

Pingvinenes marsj

Utsnitt fra filmen "Pingvinenes marsj". Foto.

I mars kommer keiserpingvinene opp på land i Antarktis. I månedene før har de levd i havet og spist krill, fisk og blekksprut. Det tar bare noen få dager før alle keiserpingvinene er samlet. De skal nå legge ut på en lang og kald reise sørover, bort fra det åpne havet der de kan finne mat.

Keiserpingvinene spaserer over det frosne havet i ukesvis. Det er et mysterium hvordan de klarer å finne veien til reisemålet – hekkeplassen der de alle sammen selv ble født en gang.

Creation

Utsnitt fra filmen "Creation". En mann står og holder en kvinne i armen. De står ansikt til ansikt. Foto.

Det biografiske kostymedramaet Creation gir oss et glimt av livet til Charles Darwin rett før han publiserte den banebrytende evolusjonsteorien sin i Artenes opprinnelse (On the Origin of Species).

Kanskje får vi svar på et av en evolusjonens største spørsmål: "Var det høna eller egget som kom først?"

Relatert innhold

Samling med aktiviteter, film og fagstoff som passer i tida før påske.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin, Camilla Øvstebø, Torger Gefsen og Tina Andersson.
Sist faglig oppdatert 08.03.2022

Læringsressurser

Slik kan du lære i biologi