Hopp til innhold

Fagstoff

Sammendrag – formering hos mennesket

Dette sammendraget gir deg oversikt over det mest sentrale stoffet i emnet om formering hos mennesket.
Gutt som skal bli storebror, kysser mammas mage. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forplantningssystemet

  • Forplantningssystemet består av kjønnsorganene og de cellene og hormonene som produseres her.

  • Kjønnsorganene bidrar til effektiv overføring av kjønnsceller, og dermed til økt sjanse for vellykket befruktning. I tillegg har de følsomme områder som kan gi en behagelig følelse ved stimulering.

Kvinnens kjønnsorganer

De ytre kjønnsorganene hos kvinner er hodet til klitoris og kjønnsleppene. Skjeden, livmoren, egglederne og eggstokkene kan vi ikke se på utsiden. Disse hører dermed til de indre kjønnsorganene hos kvinner.

Mannens kjønnsorganer

De ytre kjønnsorganene hos menn er penis og pung. I pungen ligger testiklene, bitestiklene og deler av sædlederne. Selv om disse organene ligger i pungen, regnes de som indre kjønnsorganer, siden vi ikke kan se dem.

Graviditet

Å være gravid betyr at man "er med barn". Det vil si at man har et foster som utvikler seg, inne i kroppen sin.

Eggløsning

Eggløsning innebærer at et modent egg løsner fra eggstokken. Dette skjer vanligvis 14 dager etter siste menstruasjonsblødning.

Samleie

For at en kvinne skal bli gravid, må ei eggcelle bli befruktet av ei sædcelle. Dette kan skje når en kvinne og en mann har samleie, eller ved assistert befruktning.

Befruktning

Befruktning kan skje hvis ei eggcelle blir befruktet i perioden rett etter eggløsningen. Hvis det befruktede egget fester seg i livmoren hos kvinnen (implantasjon), blir hun gravid.

Seksualitet

Menneskets seksualitet handler om mye mer enn å lage barn og formere seg. Seksualitet handler om det å nyte kropp, følelser, tanker og aktiviteter.

Assistert befruktning

Assistert befruktning er en samlebetegnelse på ulike medisinske metoder som brukes for å befrukte eggceller som et alternativ til unnfangelse ved samleie.

Så langt det lar seg gjøre, bruker man egg- og sædceller fra moren og faren til det kommende barnet. Hvis dette ikke er mulig, kan man bruke egg- eller sædceller fra en donor.

Assistert befruktning kan også benyttes hvis mors eller fars familie har en alvorlig arvelig sykdom som de ikke ønsker å føre videre. I slike tilfeller er det mulig å ta en gentest av et befruktet egg før det settes inn i livmoren.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 15.02.2022

Læringsressurser

Formering hos mennesket