Hopp til innhold

Fagstoff

Graviditet

For at en kvinne skal bli gravid, må en eggcelle bli befruktet av en sædcelle. Dette kan skje når en kvinne og en mann har samleie, eller ved assistert befruktning. Hvis det befruktede egget fester seg i livmoren hos kvinnen, blir hun gravid.

Hvordan blir man gravid?

Å være gravid betyr at man "er med barn", altså at man har et foster som utvikler seg inne i kroppen sin. En graviditet (et svangerskap) er den tida fosteret tilbringer i livmoren. Det vil si tida mellom befruktning og fødsel.

For at en kvinne skal bli gravid, må en rekke faktorer være på plass:

  • eggløsning

  • samleie eller assistert befruktning

  • befruktning

Eggløsning – egg klart til befruktning

Eggløsning innebærer at et modent egg løsner fra eggstokken. Dette skjer vanligvis 14 dager etter siste menstruasjonsblødning. Menstruasjonssyklusen og eggløsningen styres av hormoner:

Grafer og tverrsnitt av livmor som viser ulike stadier i menstruasjonssyklusen
Åpne bilde i et nytt vindu
  1. Hypofysens forlapp skiller ut follikkelstimulerende hormon (FSH), som setter i gang modningen av .

  2. Når folliklene begynner å bli modne, skiller de ut østradiol, som gjør at egget i én av folliklene modnes.

  3. Østradiol gir beskjed til hjernen (hypofysen) om at utviklingen går som den skal.

  4. Med en strøm av luteiniserende hormon (LH) sender hjernen beskjed om at egget er modent, og at follikkelen skal sprekke. Egget frigjøres og føres inn i egglederen.

  5. Det som er igjen av follikkelen etter eggløsningen, kalles det gule legemet og bidrar til at produksjonen av progesteron øker. Hvis ikke egget befruktes innen 24 timer, vil det dø og støtes ut av kroppen gjennom menstruasjonsblødningen. Mengden progesteron synker, og hele prosessen nullstilles for så å starte på nytt.

Hvorfor har vi mensen?

Menstruasjonsblødning er energikrevende og ofte ubehagelig og smertefullt for kvinnen. Hva er poenget med denne tilpasningen? Hvorfor er det nesten bare mennesket, av alle pattedyr, som har mensen?

Samleie – overføring av sæd til skjeden

Når mannen blir seksuelt opphisset, vil svampelegemene i penis fylles med blod og gjøre den stiv. Dette kalles ereksjon. Når kvinnen blir opphisset, blir skjeden våt, noe som gjør det lettere for penis å trenge inn. (Svamplegemene i klitoris fylles med blod, noe som gjør klitoris stiv.) Når den seksuelle opphisselsen når et høydepunkt, orgasme, får mannen utløsning. Da tømmes sæden over i skjeden hos kvinnen. Kvinnens orgasme kan blant annet gi sammentrekninger og muskelspenninger rundt skjeden, og disse hjelper sædcellene å trenge lenger inn i livmorhalsen. Derfra kan sædcellene svømme inn i livmoren og videre ut i egglederne.

Befruktning – sædcellene møter egget

Befruktning kan skje hvis en eggcelle blir befruktet i perioden rett etter eggløsningen. Dette er vanligvis 14 dager etter siste menstruasjon. Egget følger egglederen ned mot livmoren. Hvis du har samleie i denne perioden, kan sædcellene komme inn til livmoren og ut i egglederne. Der kan de treffe på det modne egget.

Illustrasjon som viser sædcelle på vei inn i eggcelle

De sædcellene som kommer fram til egget, skiller ut et enzym som gjør at det beskyttende cellelaget rundt egget løses opp. Idet den første sædcellen kommer inn til eggcellen, stenges adgangen til eggcellen for de andre sædcellene. Eggcellen er befruktet.

Den befruktede eggcellen kommer fram til livmoren 2–4 dager etter befruktning. Den gjennomgår på denne tida flere celledelinger. I løpet av 7–8 dager har den blitt til en celleklump med et væskefylt hulrom, en . Etter noen få dager fester blastocysten seg til livmorveggen (implantasjon).

Graviditetstester

Foto av jente som ser på resultatet etter å ha tatt en graviditetstest
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvis du har blitt gravid, vil det befruktede egget som har festet seg i livmorslimhinna, begynne å produsere hormonet hCG. hCG gjør at nivået av progesteron ikke synker, og hindrer dermed kroppen i å sette i gang en ny menstruasjonssyklus.

En graviditetstest registrerer forekomst av hCG i urinen, og et positivt utslag tyder på at man er gravid.

Befruktning ved samleie eller assistert befruktning

Befruktning skjer vanligvis ved samleie, men hvis man trenger hjelp, kan man bruke assistert befruktning. Ved assistert befruktning etterligner man prosessene som framkaller eggløsning, tar ut egg fra kvinnen og befrukter disse med sædceller utenfor kroppen.

Implantasjon – det befruktede egget fester seg

Blastocysten utvikler etter hvert fingerlignende totter som vokser ned i livmorveggen. Det er disse som etter hvert utgjør morkaken. Det vokser blodårer fra fosteret og ut i tottene. Stoffutvekslingen mellom mor og foster skjer ved diffusjon gjennom disse blodårene, og blodomløpet til mor og foster er bare atskilt av ett cellelag. Avfallsstoffer fra fosteret passerer over i morens blod, mens næringsstoffer og oksygen går den andre veien.

Illustrasjon som viser utsnitt av foster og morkake i mors kropp
Åpne bilde i et nytt vindu

Se nærmere på morkaken

I denne korte filmen lærer du hva fosteret trenger morkaken til. Du får også se nærmere på oppbygningen til en nesten helt fersk morkake.


Fødsel – 283 dager senere

Fra befruktningen skjer, til fosteret er ferdig utviklet, går det vanligvis 38 uker (283 dager etter siste menstruasjon).

Progesteron produseres i morkaken under svangerskapet. Dette hormonet gjør at muskulaturen i livmoren slapper av. Når fødselen nærmer seg, skjer det noe med reseptoren for progesteron. Det gjør at effekten av hormonet avtar. Samtidig øker utskillingen av oksytocin, som gjør at livmoren trekker seg sammen og fødselen starter.

Relatert innhold

Kilder

Bjålie, B. G., Haug, E., Sand, O. & Sjaastad, Ø. V. (2018). Menneskekroppen. Anatomi og fysiologi. Gyldendal Akademisk.

Romundstad, L. B. (2021, 20. februar). Assistert befruktning. I Store medisinske leksikon. Hentet 7. februar 2022 fra https://sml.snl.no/assistert_befruktning#:~:text=P%C3%A5%20de%20norske%20fertilitetsklinikkene%20utf%C3%B8res,av%20alle%20f%C3%B8dte%20i%20Norge.

Nesheim, B.-I. (2020, 5. mars). Fødsel. I Store medisinske leksikon. Hentet 7. februar 2022 fra https://sml.snl.no/f%C3%B8dsel

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 16.02.2022

Læringsressurser

Formering hos mennesket