Hopp til innhold

Fagstoff

3D-animasjon fra det indre livet i ei celle

Denne fantastiske videoen viser det indre livet i ei celle . Filmen er laget av professor Robert A. Lue ved Harvard University. Nyt filmen og la deg fascinere.

Omtale av filmen – Hva er det vi ser?

The Inner Life of the Cell er en 3D-datagrafikkanimasjon på 8,5 minutter. Videoen viser en mengde strukturer som er i bevegelse, den fleksible cellemembranen og cytoskjelettet i ei celle.

Mikrotubuli

Mikrotubuli er proteinstrukturer som danner cytoskjelettet i cella. Disse strukturene holder blant annet organellene på plass og er viktige transportveier som bygges opp og brytes ned etter behov. Vi ser et motorprotein som frakter en vesikkel ved å krype langs mikrotubuli.

Ribosomer

Mange ribosomer driver proteinsynstese samtidig. De leser av mRNA og setter sammen aminosyrer til proteintråder. Vi ser også mitokondrier og golgiapparatet hvor noen vesikler snøres av, mens andre smelter sammen med golgiapparatet.

Hvite blodceller

Filmen illustrerer også de molekylære mekanismene som oppstår når ei hvit blodcelle i en blodåre aktiveres av betennelse. Blodcella ruller langs innsida av et kapillær, flater ut og klemmer seg gjennom kapillærveggen til stedet med betennelse hvor den bidrar til immunreaksjonen.

CC BY-SASkrevet av Kristin Bøhle.
Sist faglig oppdatert 16.02.2023

Læringsressurser

Oppbygning og indre struktur