Abiotiske og biotiske faktorer
For å få oversikt over samspillet i et økosystem kan vi skille mellom det som skyldes abiotiske (ikke-levende) faktorer, og det som skyldes biotiske (levende) faktorer.
Det er ikke et klart skille mellom de ulike abiotiske faktorene, men for å få oversikt kan det være nyttig å gruppere dem:
vær og klima:
innstråling, nedbør, temperatur og luftfuktighetjordsmonn og vann:
vann, pH, saltholdighet, næringsstoffer, oksygen, organisk materiale, kornstørrelse og bunnforholdterrengforhold:
høyde over havet, eksponering, helningsgrad og -retningmiljøendringer og forstyrrelser:
erosjon og forvitring, skred, hogst, snø og is, skogbrann, bølger og strømninger
De biotiske faktorene er effektene som de levende organismene har på omgivelsene. Det innebærer for eksempel at torsk ikke er en biotisk faktor i seg selv. Det er i stedet torskens påvirkning som er den biotiske faktoren. Det kan for eksempel handle om at den spiser andre fisker, eller konkurrerer om plassen med andre torsker.
For å få oversikt over de biotiske faktorene kan vi dele dem inn i disse kategoriene:
konkurranse (innen en art eller mellom arter)
predasjon
symbiose
sykdom
Abiotiske og biotiske faktorer henger tett sammen
Legg merke til at det ofte ikke er noe klart skille mellom de abiotiske og biotiske faktorene: En abiotisk faktor som jordsmonn påvirker den biotiske faktoren næring, som i sin tur påvirker individene i en populasjon.
Noen faktorer påvirkes av tettheten av individer i populasjonen. Vi kaller disse faktorene for tetthetsavhengige faktorer. Det kan bli knapphet på ressurser som næringsstoffer, oksygen og plass. Videre er det lettere å finne make når det er mange å velge blant, og sykdommer sprer seg lettere når individer lever tett på hverandre. Eksempler på faktorer som påvirker uansett tetthet av organismer, er temperatur, høyde over havet og luftfuktighet.
Diskuter
Er disse faktorene abiotiske eller biotiske? Hvilke er tetthetsavhengige?
innstråling fra sola
vindstyrke
oksygenkonsentrasjon i en innsjø
fisk som spiser dyreplankton