Hopp til innhold

Fagartikkel

Gener er oppskrifter på proteiner

Et gen er en bit av et DNA-molekyl som inneholder oppskriften på et bestemt protein. Proteinene spiller en viktig rolle blant annet i oppbygning, forsvar, regulering og transport i kroppen. De ulike proteinene er avgjørende for hvordan et individ er.

Forsker fjerne er bit fra et molokyl. Manipulert foto.

Kommunikasjon i en celle

Ribosom setter sammen aminosyrer til protein. Illustrasjon.

Ribosomer kobler sammen aminosyrer til en polypeptidkjede (uferdig protein).

Behov for et bestemt protein, eller for eksempel signal fra et hormon, kan få kjernen til å aktivere et gen slik at oppskriften kopieres fra DNA til mRNA. Ved å sende mRNA ut i cytoplasmaet, gir kjernen ribosomene beskjed om å produsere dette proteinet.

Ribosomene er organeller som ved hjelp av enzymer kobler sammen aminosyrer til proteiner. Rekkefølgen av aminosyrene er bestemt av mRNA (oppskriften som kom fra kjernen), og leverer riktig aminosyre etter hvert som koden blir "lest" i ribosomet.

Det er proteinene som deretter avgjør hva som skal skje i cella, og hvordan en organisme blir. For eksempel avgjør proteinene hvilken hårfarge vi får, eller hvor raske og utholdende vi kan bli.
Cellekjernene har lagret informasjonen om proteinene i trådlignende molekyler som kalles deoksyribonukleinsyre, forkortet DNA (DeoxyriboNucleic Acid).

Et gen er en bit av et DNA-molekyl som inneholder en oppskrift på et protein. Genet kopieres til mRNA slik at ribosomene kan «lese» oppskriften når de setter sammen aminosyrer til et protein.

Proteiner

Tertiærstrukturen. Illustrasjon.

Proteinet pepsin er et enzym som bryter ned proteiner i magesekken.

I en menneskekropp er det om lag en million forskjellige proteiner som alle har sine bestemte oppgaver å utføre. Protein er nødvendig for å bygge opp og vedlikeholde celler og ulike molekyler, for eksempel hormoner og enzymer.

Polypeptidkjeder består av mange forskjellige typer aminosyrer. De 20 aminosyrene som er byggesteiner i kroppen vår, har ulike egenskaper.

Det er utvalget, ladningen og rekkefølgen av aminosyrene, samt lengden på polypeptidkjeden som bestemmer hvordan kjeden skal kveile seg opp. Dette bestemmer hvilke egenskaper proteinet får, og dermed for eksempel om håret ditt skal være krøllete eller glatt.

En utstrakt polypeptidkjede er uten biologisk aktivitet og egentlig ikke et protein før den krøller seg sammen til den nye strukturen. Foldingen til ferdig protein skjer hovedsakelig i golgiapparatet.

Prøv en Simulering om proteinfolding.

Eksempler på proteiner

  • Enzymer framskynder biologiske prosesser.
  • Oppbygningsproteiner er proteiner i cellemembraner, skjelett, hår og negler.
  • Transportproteiner er hemoglobin i blodet.
  • Proteiner som sørger for bevegelse, finner vi i muskler, flimmerhår, sædcellehalen med mer.
  • Forsvarsproteiner er antistoffer.
  • Reguleringsprotein er noen hormoner.
  • Transportproteiner i cellemembranerer sørger for utskilling og opptak av bestemte molekyler.
  • Lagringsproteiner finnes i korn, melk, grønnsaker og lignende.

Se også

Sist faglig oppdatert 08.01.2019
Skrevet av Kristin Bøhle og Øyvind Bønes
Rettighetshaver: NKI Forlaget

Læringsressurser

DNA – vår genetiske kode

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter