Hopp til innhold

Fagstoff

Frisør

En frisør klipper, farger, styler og endrer strukturen på hår. Å gi kunden veiledning og en god opplevelse er en viktig del av jobben. I filmen forteller Ann-Karin Liverød om yrket sitt og hvilke egenskaper en frisør bør ha.

Arbeidsoppgaver

Vanlige arbeidsoppgaver er sjamponering, klipp, strukturbehandling, ulike fargebehandlinger som for eksempel klassisk farge og ulike typer striper, og føning av hår. Du skal kunne gi råd og veiledning ut fra kunders ønsker og behov. I tillegg bør du markedsføre deg selv og arbeidsplassen og skape gode kunderelasjoner.

Egenskaper

Som frisør må du like å jobbe med mennesker. God dialog med kunder og kollegaer er en viktig del av jobben. Du bør være kreativ, ha sans for stil, form og farge, og ha evne til å oppdatere deg. Motebildet endrer seg stadig, og nye trender krever nye teknikker og ferdigheter.

Utdanning

For å bli frisør starter du med to år på videregående skole. På vg1 velger du frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign, og på vg2 velger du frisør. Etterpå går du to år i lære i bedrift. Fullført og bestått opplæring fører fram til svennebrev, og yrkestittelen er frisør.

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland. Rettighetshaver: NRK Skole
Sist faglig oppdatert 20.02.2020

Læringsressurser

Yrker innen frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign