Hopp til innhold

Spillefilm

Coco Chanel

Hva er forhistorien til merkevaren Chanel? I filmen Coco før Chanel blir vi kjent med Coco Chanel i tiden før hun ble en av verdens mest innflytelsesrike moteskapere.

Chanels tidlige år

Coco, eller Gabrielle som hun egentlig het blant sine nærmeste, vokste opp i fattige kår på et barnehjem på den franske landsbygda. Her ble 11-åringen etterlatt av sin far etter at hennes mor døde.

På barnehjemmet lærte hun å sy, og hun jobbet etter hvert som syerske ved siden av en karriere som kabaretsangerinne. Via kabaretteateret hun jobbet ved, fikk hun innpass i de fineste sosietetskretsene i Paris.

Selv om hun fikk innpass, gikk hun alltid sine egne veier. Hun ble sett på som en sosial opprører blant mange, både i klesveien og ellers i livsvalgene hun tok.

Coco Chanel skilte seg veldig ut fra andre kvinner i begynnelsen av det 20. århundre. Hun giftet seg aldri og fikk ikke barn.

Mens damene på den tiden gikk i lyse, overdådige kjoler med korsett som tok pusten fra deg, tok hun sitt korsett av. Chanel ble etter hvert kjent for sin enkle stil.

Coco Chanel som moteskaper

Coco Chanel fornyet og revolusjonerte datidens motebilde. Klærne hun lagde, var komfortable og maskuline, gjerne sydd i materialer som jersey og tweed. Hun gikk gjerne med bukser, og favorittfargen var sort.

Chanels design framhevet kvinners personlighet og deres eget behov, ikke hva som var forventet av dem.

Kvinner fikk plutselig bevegelsesfrihet, og hennes mote reflekterte etter hvert også tiden hun levde i. På samme tid som moteimperiet hennes vokste fram, fikk kvinnebevegelsen og kvinners rettigheter større synlighet og betydning i den vestlige verden.

Merkevaren Chanel

Coco Chanel har betydd enormt mye for moteverden, og Time Magazine kåret henne i 1999 til en av de hundre mest innflytelsesrike personene i det 20. århundre.

Hun er kanskje aller mest kjent for kjolen som har fått navnet "den lille sorte", og ikke minst parfymen Chanel No. 5. Parfymen er fortsatt blant verdens mest solgte parfymer, nærmere 100 år etter den først ble lansert i 1922.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald og Elisabeth Thoresen Olseng. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 22.10.2020

Læringsressurser

Konkurransemiddelet produkt