Sirkulasjonssystemet består av hjertet og alle blodårene i kroppen. Hovedoppgaven til sirkulasjonssystemet er temperaturregulering og transport av ulike stoffer i kroppen.

Funksjon

Stoffer transporteres rundt i kroppen med blodstrømmen. Røde blodceller med oksygen, insulin (gult) og næringsstoffer (hvitt) er noe av det som blir transportert.
Sirkulasjonssystemet har flere oppgaver. De viktigste er å transportere
- oksygen og næringsstoffer til cellene
- karbondioksid og avfallsstoffer fra cellene
- hormoner fra produksjonsstedet og ut til målcellene hvor de skal virke
- hvite blodceller og antistoffer som beskytter mot infeksjoner
- blod fra varme områder i kroppen til kalde områder, samt å avkjøle varme områder
Oppbygning
Sirkulasjonssystemet består av hjertet, blodårene og blodet.

Hjertet pumper blodet rundt i blodårene. Blodårene danner et sammenhengende rørsystem som består av tre ulike typer årer: arterier, vener og kapillærer. Systemet er lukket, slik at blodet aldri forlater blodårene. Vi har altså et lukket kretsløp.
Vi mennesker har en konstant kroppstemperatur på cirka 37 °C. Dette krever stor tilførsel av oksygen til cellene, noe som bare er mulig fordi vi har et dobbelt kretsløp. I doble kretsløp passerer blodet hjertet to ganger per omløp, og dette gir mer effektiv gasstransport enn enkle kretsløp.
Det doble kretsløpet består av en liten og en stor sløyfe. I det lille kretsløpet, lungekretsløpet, går blodet fra hjertets høyre hjertekammer til lungene, for så å gå tilbake til venstre forkammer. I det store kretsløpet, kroppskretsløpet, går blodet fra venstre hjertekammer ut til alle kroppens celler og tilbake til høyre forkammer.
Sirkulasjon hos mennesket