Hopp til innhold

Fagartikkel

Respirasjonssystemets oppbygning

Utvekslingen av oksygen og karbondioksid mellom kroppens celler og omgivelsene kalles respirasjon. De to gassene skal transporteres inn og ut og trenger derfor et transportsystem. Dette systemet består av nesa og munnen, luftrøret og lungene, og det kalles respirasjonssystemet.

Oppbygning

Respirasjon er utveksling av oksygen og karbondioksid, og for at gassene skal kunne transporteres inn og ut, trenger de et transportsystem. Luften transporteres til lungene gjennom et rørsystem, luftveiene, som deles inn i de øvre og de nedre luftveiene.

Øvre luftveier

De øvre luftveiene består av nesehulen, munnhulen, svelget og strupehodet.
I nesa og nesehulen blir luften renset, fuktet og varmet opp før den passerer videre gjennom svelget. Luftrør og spiserør skiller lag i strupen. Når vi svelger, vil strupelokket dekke over luftrøret slik at mat og drikke ikke kommer inn i luftveiene.

Nedre luftveier

De nedre luftveiene består av luftrøret og lungene.

Luftrøret

Innsiden av luftrør. Foto.

Innsiden av luftrøret er kledd med flimmerhår og slimproduserende celler.

Luftrøret er bygget opp av hesteskoformede bruskringer som forsterker og holder luftrøret åpent. Innsiden er kledd med slimhinneceller med flimmerhår som blant annet hjelper med å transportere støv og partikler opp til svelget slik at vi kan kvitte oss med det ved å hoste.

Lungene

Bronkioler og alveoler som ser ut som små blærer i klaser. Ilustrasjon.

Bronkiolene går over i alveoler, hvor selve gassutvekslingen foregår.

Luftrøret deler seg i to hovedbronkier som går inn i høyre og venstre lunge. Der forgrener hovedbronkiene seg i mindre og mindre luftrør som kalles bronkioler.

Bronkiolene står i forbindelse med små elastiske lungeblærer, alveoler, som minner om drueklaser. Lungene hos et voksent menneske inneholder til sammen fra ca. 300 millioner til opp mot 800 millioner alveoler. Mengden alveoler er avhengig av størrelsen på lungene/kroppen.

Gassutvekslingen skjer gjennom de tynne alveoleveggene, som ikke er tykkere enn 0,001 mm. Den samlede overflaten på alveolene i en gjennomsnittlig stor lunge utgjør ca. 140 kvadratmeter. Den store respiratoriske overflaten av alveoler er omgitt av et tett nettverk av kapillærer. Dette muliggjør en effektiv gassutveksling.

Brystkassen

Lungene ligger i brysthulen og er beskyttet av . De er omgitt av en dobbel bindevevshinne. Mellom hinnene, i plaurahulen, er det væske som fungerer som glidemiddel ved bevegelse. Den innerste hinnen er fast bundet til lungeoverflaten, mens den ytterste hinnen er bundet til innsiden av brystveggen.

Kilde

National Library of Medicine https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14512270/

Sist faglig oppdatert 08.11.2020
Skrevet av Tone Pedersen Rangul og Kristin Bøhle

Læringsressurser

Respirasjonssystemet

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter