Hopp til innhold

Dokumentarfilm

Familiebildet

Bestemora til regissør Yvonne Thomassen over 90 år og har bare ett ønske før hun dør – at hun skal klare å samle de seks barna sine til et nytt familiebilde. Etter å ha lagt lokk på sin samiske identitet i alle år, er familien splittet og lite villige til å samles.

Om filmen

I Familiebildet får vi servert et ærlig og personlig portrett av en familie som har skjult en mørk hemmelighet etter andre verdenskrig.

Da bestemoren var ung småbarnsmor, ble hun og familien drevet på flukt av tyskerne under andre verdenskrig. Hele Finnmark ble satt i brann og utslettet. Hun, mannen hennes og deres tre små barn måtte flykte. I tre uker var de på flukt i en liten sjark, og familien levde som flyktninger i over et år. Dette preger henne fortsatt.

Vonde minner fra tvangsevakueringen i Finnmark har gjort at bestemor og de seks barna hennes snakker lite sammen i dag.

Samiske røtter

Det er ikke bare krigen som har satt sine spor. Fornorskingspolitikken etter krigen gjør at besteforeldrene også legger lokk på sine samiske røtter, for å holde familien samlet.

Regissør Yvonne Thomassen prøver å ta opp familiens samiske tilknytning med bestemoren og flere i familien, og de har alle ulik oppfatning av deres samiske bakgrunn. Gjennom prosjektet med å samle familien ser vi at regissør Thomassen også selv blir mer og mer knyttet til sin samiske identitet.

Denne dokumentaren vant publikumsprisen under Eurodok i 2013.

CC BY-SASkrevet av Mairi Macdonald. Rettighetshaver: Norgesfilm AS
Sist faglig oppdatert 21.06.2019

Læringsressurser

Dokumentarproduksjon

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter

Vurderingsressurs

Kildemateriell