Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

Biodiesel – bløff eller bærekraft?

Gå inn i rollen som kritisk journalist og lag en reportasje om biodiesel. Arbeidstittelen er "Biodiesel – bløff eller bærekraft?"
Kvinnelig reporter foran kamera. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Bakgrunn – biodiesel

Biodiesel har blitt lansert som en del av løsninga på klimakrisen. Ved å lage diesel av planteoljer, bidrar man kun til CO2-utslipp som inngår som en del av det naturlige karbon-kretsløpet, blir det hevdet. Men er dette hele sannheten? Bruk dine evner som kritisk og gravende journalist til å sette søkelyset på biodiesel. Er det en bløff, eller det virkelig en bærekraftig energibærer?

Oppdrag

Du jobber som journalist i den litt tabloide nyhetsredaksjonen hos Nyhetskanalen. På morgenmøtet får du i oppdrag å lage et innslag om biodiesel til kveldens sending. Arbeidstittelen er "Biodiesel– bløff eller bærekraft?".

Lag et TV-innslag på omtrent to minutter der du får fram både fordeler og ulemper ved bruk av biodiesel. Film med mobiltelefonen. For å få fram ulike sider ved saken, kan det være en idé å la pinnedukker spille ulike roller. Still kritiske spørsmål for å belyse saken. For å få passende miljø, skriv ut bilder og bruk disse som bakgrunn.

Elever filmer pinnedukker med mobiltelefon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Forslag til persongalleri:

  • jordbruker fra for eksempel Brasil
  • kommunikasjonsansvarlig for drivstoffkjede
  • småbarnsforelder som kjører dieselbil
  • forsker
  • skogbruker i Norge
  • astmatiker som bor i by
  • politiker

Skriv ut bildet, lim på kartong, klipp ut og fest grillspyd til personene med teip.

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 04.09.2018

Læringsressurser

Energi og bærekraft