Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Kornarter

Visste du at bygg er blant verdens eldste kulturplanter, og at spelt har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år?

Havre

Avena sativa L.

Havre ble dyrket i Norge allerede ca. 500 år f.Kr.

Havre trives best i kjølig og fuktig klima, og det er derfor gode forutsetninger for å dyrke havre i Norden. Fram til 1950 var havre det vanligste kornslaget i Norge, og det var et viktig innslag i kostholdet. I dag går over 90 prosent av norsk havre til dyrefôr. Under to prosent av norsk havre går til havregryn. Det er i dag økende interesse for å bruke mer havre til mat. Som bygg inneholder havre fiberstoffer som er viktige for helsa. Havre inneholder mest fett av kornartene.

I havre er det ikke gluten, og du må derfor blande havre med andre kornslag for å oppnå et godt bakeresultat.

I 2022 ble det dyrket 291 000 tonn havre i Norge.

Bygg

Hordeum vulgare

Bygg er blant verdens eldste kulturplanter, og det har vært dyrket i 10 000 år.

Bygg er det kornslaget som trenger kortest vekstsesong for å bli modent. Det kan derfor dyrkes i høyereliggende strøk og langt mot nord. Mesteparten av bygget som dyrkes i Norge, brukes til dyrefôr. Det er økende interesse for å bruke mer bygg til mat, fordi bygg har viktige fiberstoffer og er rikt på antioksidanter som er gunstig for helsa.

I 2022 ble det dyrket 591 000 tonn bygg i Norge. Ca. 3000 tonn av bygget går årlig til matproduksjon.

Hvete

Triticum aestivum

Hvete er en nesten like gammel kornart som bygg. I Norge er det påvist at det ble dyrket hvete for vel 4000 år siden. Hvete krever en lengre vekstsesong enn bygg og dyrkes stort sett på Østlandet og litt i Trøndelag.

Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder glutenproteiner som gir deigen evne til å heve seg.

Norsk produksjon av mathvete har gått ned, og i 2022 ble det dyrket 384 000 tonn hvete i Norge.

Rug

Secale serale

Rug er ei yngre kulturplante med et mer begrenset dyrkingsområde enn de andre kornartene. Til Norge kom rugen omkring år 500 e.Kr., men den fikk ingen stor utbredelse før i vikingtida. I middelalderen var rug det mest brukte kornslaget i landet vårt. Rug har vært lite dyrket etter krigen, og selv om arealet har tatt seg noe opp, utgjør det bare vel to prosent av kornarealet.

Rug gir en fyldig smak til brød. Det gjør dessuten brødet saftig og gir lengre holdbarhet. Fordi proteinet i rug har dårlig bakeevne, blir brød bakt med rugmel tunge og kompakte.

I 2022 ble det dyrket 59 000 tonn rug i Norge.

Spelt

T. aestivum var. spelta

Spelt er nært beslektet med hvete og kalles ofte urkorn.

Spelt var tidligere en svært viktig kornsort, og det har vært dyrket i Norden i mer enn 4500 år. Spelten tapte etter hvert terreng til hvete, som normalt gir tre til fire ganger mer korn per dekar enn spelt.

Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes. Det krever blant annet mindre elting.

Spelt har ofte et høyt proteininnhold (gluten), og det kan derfor ikke spises av personer med cøliaki.

Mais

Zea mays

Mais er en ettårig kornart som normalt blir to–tre meter høy. Til forskjell fra andre arter i grasfamilien setter mais bare én til to stengler. Frøene blir dannet i kolbene i hunblomsten som sitter i bladhjørnene. Mais har et høyt innhold av karbohydrater, og etter høsting omdannes sukkeret i frøene til stivelse.

Det finnes et tusentall maissorter som dyrkes under ulike vilkår og til ulike formål.

På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget målt i høstet mengde, etterfulgt av hvete og ris.

Ris

Oryza sativa

Ris er blitt dyrket som kornart i Asia siden 3000 år f.Kr. Navnet blir brukt om både kornet og planta.

Den viktigste risarten er Oryza sativa, ei ettårig, meterhøy plante med relativt brede, litt kraftige blad. Den har lang topp av sammentrykte og enkorna småaks.

På verdensbasis regnes ris som et av de viktigste kornslagene, etter mais og hvete. Ris er det eneste hovednæringsmiddelet for nesten halvparten av verdens befolkning, og i motsetning til de andre kornslagene er mer enn 95 prosent av rishøsten føde for mennesker. På noen asiatiske språk er ordet for "ris" og "mat" det samme.

Kilde

Statistisk sentralbyrå (2023, 21. februar). Korn og oljevekster, areal og avlinger. Hentet 10. januar 2024 fra https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/jordbruk/statistikk/korn-og-oljevekster-areal-og-avlinger