Njuike sisdollui
Ođđadárogiella
Fagartikkel

Prateroboter og kritisk bruk

Prateroboter er brukergrensesnitt mot språkmodeller. Hvordan virker de, og hva bør du vite om prateroboter når du bruker dem?

Hvordan fungerer en praterobot?

En praterobot er et dataprogram som er laget for å simulere en samtale med et menneske. Den genererer tekst basert på instruksene vi gir den. Motoren til en praterobot er en stor språkmodell (på engelsk: LLM – large language modell). Store språkmodeller er drevet av kunstig intelligens.

Forskere og programmerere utvikler store språkmodeller. De har trent datamaskiner til å finne sammenhenger i millioner av samtaler og tekster fra internett. Store språkmodeller består av billioner av sammenhenger og mønstre i språk.

Beregner sammenhengen mellom ord

En praterobot forstår ikke instruksen (inndata) vi gir den. Den kan sammenliknes med en kalkulator som ikke forstår tallene den får. Kalkulatoren er, helt enkelt, en maskin som er programmert til å regne sammen tall etter matematiske regler.

Når du skriver inn en instruks til en praterobot, deler språkmodellen opp instruksen din i ord, tegn og symboler og analyserer sammenhengene og beregner det mest sannsynlige språklige svaret (utdata) på sekunder.

Hvor mange "tokens"?

På engelsk kalles språkmodellen sin prosess med å dele opp instruksen din i ord, tegn og symboler for tokenizing.

  • Skriv inn setningen "Jeg skal begynne på og lære om et nytt emne. Kan du gi meg noen råd om studieteknikk?" i Tokenizer. Hvor mange orddeler består setningen av?

  • Skriv noe annet, og skriv det også på engelsk. Er det noen forskjeller på måten ordene deles opp?

Maskiner som er gode på språk

Store språkmodeller er trent på enorme mengder gode treningsdata. De største språkmodellene er trent på store deler av tekster og samtaler på internett. Språkmodellene kan få datamaskiner til å gjengi svar på et så naturlig språk at svaret gir mening for oss. Vi kan til og med få følelsen av å snakke med et ekte menneske. Men en praterobot vet aldri hvem du er, eller hva den har svart. Det er vi som gir mening til svarene den gir oss.

Mulighet for flerspråklighet

En praterobot er flerspråklig: Den kan svare på ulike skriftspråk på tvers av alle tenkelige tema. Spør du om en oversettelse av "Mitt liv som hund" til arabisk, svarer den "حياتي ككلب (Hayati Kakelb)". Du kan også be om en brødoppskrift på engelsk, en forklaring på fotosyntesen på tysk eller anbefalinger til hva som er verdt et besøk i Madrid, på norsk.

Riktig svar eller hallusinering?

Mange svar fra prateroboter vil være til god hjelp, men det kommer også svar som ikke gir mening, eller som ikke er til å stole på. Selv om en praterobot vanligvis har god allmennkunnskap, gir den ofte unøyaktige eller feil svar. Den er ikke trent opp til å kunne skille fakta fra feil. Svarer den feil, har den rett og slett ikke klart å analysere instruksen din riktig, eller den klarer ikke å sette sammen orddeler, tegn og symboler på en god måte. Da sier vi at prateroboten hallusinerer.

Ikke en søkemotor, ikke en kilde

Skal du jobbe med faktakunnskap, kildesøk og innhenting av informasjon, bruk en søkemotor og faktiske kilder. En praterobot er noe annet enn en søkemotor, og den er noe annet enn en kilde. Både nettsøk og språkmodeller er drevet av KI-teknologi, men KI-teknologien er utviklet for ulike formål. En søkemotor henter fram eksisterende kilder og innhold på nettet ved hjelp av søkeord og systematisk kategorisering. En praterobot, derimot, genererer helt nye tekster.

Moderering og sensur

Det er viktig å vite at de store språkmodellene som blir brukt i prateroboter, også har et lag sensur. I de fleste tjenestene i Europa, vil prateroboter normalt ikke svare på spørsmål som handler om

  • personlig informasjon

  • politiske råd

  • ulovlige aktiviteter

  • skadelige handlinger

  • upassende innhold (pornografi, for eksempel)

  • medisinsk rådgivning

  • eksistensielle spørsmål

Film: Praterobot som venn?

I filmen under (lengde 6:43) tester elever ut politiske råd og venneforespørsler i ulike prateroboter og forteller oss om erfaringene sine. Vi møter også to eksperter, Leonora Onarheim Bergsjø og Morten Goodwin, som kommenterer og orienterer om ulike sider ved prateroboter.

Hva mener du er det viktigste ekspertene sier om prateroboter?

Video: Medietilsynet / CC BY-NC-ND 4.0

Fordommer i datamateriale

Prateroboter gir svar med innebygde skjevheter, og . Fordi språkmodeller og bildemodeller er trent på enorme mengder eksisterende innhold, vil også skjevheter og fordommer i samtaler, tekster og bilder være registrert og trent på av språk- og bildemodeller. Fordommer som ligger i datamaterialet KI-modeller er trent på, går i arv. Du vil kunne finne skjevheter i svar du får fra bilde- og prateroboter.

Fordommer i bildegenerering

Det kan være enklere å oppdage stereotypier og fordommer når du ber om bilder i en praterobot, enn i tekstsvar.

Instruksen for bildene her er "Kan du lage et bilde av en sykepleier?". Bildene er laget med bildegeneratoren DALL-E, høsten 2024.

Resultatet viser sykepleiere som kvinner i alle fire bildene. Forklaringen er trolig at mesteparten av de tusenvis av bildene av sykepleiere som DALL-E er blitt trent på, har vist hvite kvinner.

Virkeligheten er jo også slik, at de fleste sykepleiere er kvinner. Men vi ønsker oss et likestilt samfunn, der både menn og kvinner kan være sykepleiere.

Skjevhetene i bilder fra en bildegenerator er kulturelle og historiske, og de vil ikke alltid være i tråd med ønskede samfunnsendringer.

Fordommer i tekstgenerering

Tekster fra prateroboter vil på samme måte kunne inneholde kulturelle og historiske skjevheter og fordommer. I tekster kan disse være vanskeligere å oppdage.

Nedenfor ser du hvordan et generelt spørsmål i ChatGPT 3.5 om hva en god frokost er, gir et annet svar enn hva en god norsk frokost er. Når vi vet at roboten er utviklet av ingeniører med verdier fra Palo Alto i California, kan vi legge merke til at den lister opp frokosttips som hører mer hjemme på vestkysten av USA enn for eksempel Paris i Frankrike.

God frokost

BRUKER: Hei på deg! Kan du gi meg et lite tips til en god frokost?

ELEVHJELPER: Absolutt! Å spise en sunn og næringsrik frokost er en viktig start på dagen. Her er noen tips til en god frokost:

  1. Havregrøt med friske bær eller nøtter. Havregrøt er en god kilde til fiber, noe som gir deg en god start på dagen. Du kan også legge til friske bær eller nøtter for å øke næringsinnholdet.

  2. Smoothie bowl. En smoothie bowl er en god måte å få i seg en rekke næringsstoffer og vitaminer på en enkel måte. Du kan legge til frukt, grønnsaker, yoghurt og nøtter for å lage en deilig og sunn frokost.

  3. Egg og grønnsaker. Egg er en god kilde til protein, og grønnsaker gir deg en god dose med vitaminer. Du kan lage en omelett med grønnsaker som paprika, løk og spinat for en sunn og mettende frokost.

  4. Knekkebrød med avocado og egg. Knekkebrød er en god kilde til fiber, og avocado og egg gir deg en god dose med sunne fettstoffer og protein. Du kan også legge til litt krydder for å gi smaken en ekstra piff.

Husk at en sunn frokost kan hjelpe deg med å holde deg mett og fokusert gjennom hele dagen. Lykke til! (Azure OpenAI, 2023)

God frokost i Norge

BRUKER: Kan du gi meg et tips til en god norsk frokost?

ELEVHJELPER: Ja, absolutt! En god norsk frokost kan være grovbrød med brunost og en kopp kaffe eller te. Brunost er en ost som er laget av geit- eller kumelk og har en søt smak. Det er en populær ost i Norge og er ofte spist til frokost eller kveldsmat.

Grovbrød er en sunnere variant av brød som er laget av fullkornsmel og inneholder mer fiber enn vanlig brød. Du kan også legge til litt smør eller syltetøy på brødet for ekstra smak. En kopp kaffe eller te vil gi deg en liten koffein-boost og hjelpe deg med å våkne opp og starte dagen på en god måte. (Azure OpenAI, 2023)

Kritisk bruk av prateroboter i læring

Du kan bruke en praterobot til en rekke ulike oppgaver. Du kan for eksempel

  • få hjelp til

  • forenkle vanskelige tekster

  • få forklart temaer du synes er vanskelige, på enklere måter

  • gi roboten en instruks om å teste deg i et gitt tema i form av en dialog

  • øve deg i gloser og enkle samtaler i fremmedspråk

  • få tips om hvordan du strukturerer en tekst

  • be om å få tilbakemeldinger på tekster du har skrevet

I alle tilfeller må du huske på at en praterobot ikke er en god lærer, og at den faktisk ikke kan nynorsk. Den hjelper deg kun et stykke på veien.

NB!

En tommelfingerregel er å ikke la prateroboten gjøre jobben for deg. Det er alltid du som står til ansvar når du leverer fra deg et endelig skolearbeid til vurdering.

Kritisk bruk i klasserommet

Bruker du prateroboter samtidig med andre i klasserommet, kan dere diskutere formuleringer på instrukser og sammenlikne og vurdere svarene dere får. Kanskje finner dere ut hvilke instrukser som fungerer best, og når det er nyttig og mindre nyttig å bruke en praterobot. Gjennom erfaringsdeling kommer dere nærmere en god, felles praksis.

Her følger noen generelle tips til hva dere kan bli gode på gjennom erfaringsdeling.

  • Kildekritikk: Er svarene er til å stole på? Sjekk alternative kilder! Kunnskap i fag og bevissthet om egen læring er viktig for å vurdere svarene fra en praterobot.

  • Presisjon: Bruker dere sentrale og etablerte fagbegreper, er det større sannsynlighet for at dere får gode faglige svar.

  • Fordommer: Sjekk om svaret fra roboten er vinklet, altså gir et skeivt eller uønsket bilde av virkeligheten.

  • Språk: Har prateroboten forstått språket deres, altså norsk? Språkmodellene er blitt trent på mange flere engelske tekster enn norske tekster. Hvis dere stiller spørsmålet på engelsk, vil dere kunne oppdage at dere får et annet – og ofte bedre – svar.

  • Forståelse for kontekst: Har dere gitt roboten god nok informasjon om konteksten for spørsmålet? Ofte svarer en praterobot upresist dersom konteksten er uklar.

  • Oppfølgingsspørsmål: Still roboten oppfølgingsspørsmål, og du vil kunne få avklart upresise svar.

Begrepsliste

hallusinering
når prateroboten "lyver" og generer noe som ikke stemmer
instruks
en kommando du bruker for å genere KI-innhold (tekst, bilde, video eller lyd)
kildekritikk
det å sjekke alternative kilder til informasjonen fra en praterobot og ta hensyn til personvern, opphavsrett og bærekraft
praterobot
dataprogram som er laget for å simulere en samtale med et menneske, og som genererer tekst basert på instruksene vi gir den
token
den minste enheten språkmodeller har maskinlært å analysere, det kan være deler av ord, hele ord, tegnsetting og symboler
store språkmodeller
kunstig-intelligens-teknologi laget gjennom maskinlæring basert på enormt store tekstmengder (nesten hele internett)

Kilder

Azure OpenAI. (2023). NDLA praterobot: Elevhjelp (9. oktober versjon) [Stor språkmodell GPT-3.5 Turbo]. NDLA. https://ndla.no/minndla

Digital Norway. (u.å.). Hvordan bruke generativ kunstig intelligens? Hentet 22. april 2025 fra https://digitalnorway.com/kurs/hvordan-bruke-generativ-kunstig-intelligens

Wold, S. (2025, 21. februar). Chatbot. I Store Norske Leksikon. https://snl.no/chatbot

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Hvordan jobbe med instrukser

Du må tenke på presist språk, rolle og tone, kontekst, format, rekkefølge og oppfølgingsspørsmål når du lager instrukser til prateroboter.

Dán lea/leat čállán Albertine Aaberge.
Maŋemusat ođastuvvon 01/05/2024