Skriv et portrettintervju - Sett sammen portrettet - Verktøykassa – for lærere - NDLA

Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Skriv et portrettintervju

Veiledning

Sett sammen portrettet

Etter at teksten er ferdig, er det på tide å sette sammen portrettet. For at klassen skal bli kjent med medeleven din, bør du også publisere portrettet for dem.

Oppskrift på bruk av enkelt tekstredigeringsprogram

Her får du et forslag til et helt enkelt oppsett av tekst og bilde. Hvis du har lært mer avanserte programmer og metoder, bruk gjerne dem.

Utgangspunkt

  • Del et A4-ark i to spalter ved å velge “oppsett” -> “spalter” og “2” i Word. Da blir det lettere å lese og ta inn flere elementer som bilder og uthevede sitater. Teksten vil nå plassere seg i to kolonner ved siden av hverandre.
  • Velg en lett lesbar skrifttype som Times New Roman, Arial, Cambria eller Verdana i mengdeteksten. Denne bør ikke ha så stor skriftstørrelse, 11 eller 12 holder.
  • Tittelen skal ha stor skrift, og ingressen skal ha litt større og tykkere skrift enn vanlig mengdetekst.

Vurder og plasser bildet

  1. Er det et godt utsnitt? Inneholder bildet overflødig informasjon som forstyrrer, kan du beskjære bildet. Gå ganske tett på, ikke la det være for mye luft i bildet. Det er intervjuobjektet som er viktig, ikke tapetet eller trærne bak.
  2. Plasser bildet eller bildene. I hvilken retning ser objektet ditt? Ser han eller hun litt mot én side, lar du blikkretningen vende seg inn mot teksten. Det bidrar til å lede leserens oppmerksomhet mot teksten og ikke ut av tekstsiden.
  3. Under bildet bør du skrive en tittel og forklare hvem vi ser. Skriv gjerne en setning eller to om motivet. I tillegg bør du skrive hvem som er fotograf hvis det ikke er du som har tatt bildet.

Plasser tittel, ingress og mengdetekst

Videre kan du plassere tittelen og ingressen. Disse skal stå øverst. Tittelen kan godt dekke hele siden bortover, mens ingressen skal stå øverst til venstre i den første spalten. Deretter kan du plassere inn mengdeteksten og lage mellomtitler med fet skrift og eventuelt litt større skriftstørrelse.

Det er kanskje noe av det intervjuobjektet ditt sier som er ekstra saftig? Da kan du godt lage et uthevet sitat med litt større skrift.

Prøv å fylle hele siden. Sørg gjerne for at det er like mye tekst i begge spaltene for å skape balanse.

Justering

Hvis du ser at du har for mye eller for lite tekst, kan du:

  • gjøre bilder større eller mindre
  • legge inn flere eller færre bilder
  • kutte eller legge til informasjon i teksten
  • utheve flere eller færre sitater

Kvalitetssikring

Når du har skrevet portrettet, kan det godt hende at du får karakter på det. Eller kanskje det skal henges opp i klasserommet og være der en stund?

Pass derfor på at det ikke er noen skrivefeil, faktafeil eller annet rusk i saken din. Skriv gjerne ut teksten, les den høyt og få noen til å lese over den og gi en kjapp tilbakemelding på språk og oppbygging før du leverer.

Sitatsjekk

Den du har intervjuet, har rett til å sjekke at sitatene du har brukt stemmer overens med det som ble sagt i intervjuet. La intervjuobjektet lese gjennom intervjuet før du leverer det fra deg.

Skrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 14.11.2019

Siste steg i læringsstien

Du er nå på siste steget i læringsstien Skriv et portrettintervju

Gå til faget: Verktøykassa – for lærere

Gå til emne: Skolestart