Kredittfella - Kontroll med egen økonomi - Tverrfaglige temaer - NDLA

Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Kredittfella

Fagartikkel

Kontroll med egen økonomi

Overgangen fra barn til voksen skjer gradvis. Når du har kontroll med egen økonomi, begynner du for alvor å bli uavhengig. Hva er det du må ha kontroll med for å kunne kalle deg økonomisk uavhengig?

Personlig økonomi

Når vi snakker om din personlige økonomi, handler det om inntekter, utgifter og sparing. Utgiftene dine er de pengene du bruker på alt det du trenger i dagliglivet: Du skal ha et sted å bo, og du skal ha mat og klær. Du trenger også penger til å gjøre ting sammen med venner og til å pleie dine interesser. Noen har dessuten ansvar for andre, enten dyr eller mennesker, og da har de utgifter knyttet til dette i tillegg. Inntektene er de pengene du klarer å få inn i «kassen». Det kan være arbeidsinntekter, lommepenger eller gaver. Sparing er å sette til side penger til det du trenger på lang sikt, for eksempel egen leilighet.

Å ha kontroll med egen økonomi innebærer at du får pengene til å strekke til, slik at du kan kjøpe det du har bruk for. Når du skal planlegge økonomien din, kan du stille disse spørsmålene:

  • Hvor mye penger trenger jeg?
  • Hvor skal pengene komme fra?
  • Hva har jeg bruk for å kjøpe?
  • Hvor mye vil jeg spare?

Inntekter

Inntekter er de pengene du skal dekke utgiftene dine med. Du har gjerne en feriejobb eller ettermiddagsjobb som gir deg lønn. Men du har sikkert også andre inntekter mens du går på skolen. Kanskje får du lommepenger fra foreldrene eller besteforeldrene dine. Kanskje får du lån og stipend fra Lånekassen.

Når du er voksen, må du selv bestemme om du vil sette til side sparepenger, eller om du vil bruke alle pengene du tjener. Når du har hånd om egen økonomi, må du selv planlegge hvor inntektene dine skal komme fra, og hvor store de trenger å være.

Referansebudsjett

For å få en pekepinn på hvor mye utgifter du må regne med, både mens du bor hjemme, og ikke minst når du flytter for deg selv, kan du ta en titt på SIFOs referansebudsjett. SIFO er Forbruksforskningsinstituttet, og de lager et såkalt referansebudsjett som viser hva slags type utgifter en person eller familie må regne med. Du kan også legge inn opplysningene dine i en kalkulator for å se hvordan du må fordele akkurat dine inntekter.

Relatert innhold

Skrevet av Trude Løvskar og Inga Berntsen Rudi. Rettighetshaver: Senter for nye medier, Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 26.02.2020