Hopp til innhold
Fagartikkel

Hvordan kan du få inntekter og jobb?

Trenger du penger? De fleste ungdommer vil gjerne ha bedre råd, og da lønner det seg å skaffe en egen jobb. Men det finnes også andre måter å skaffe seg inntekter på.

Inntekter

Mens man fremdeles bor hjemme, får mange ungdommer lommepenger eller støtte fra foreldre eller foresatte til å betale for klær og andre utgifter. Det kan ofte oppstå uenighet mellom foreldre og ungdommer om penger, men hvis du snakker sammen med dine foresatte, kan du kanskje få muligheten til å tjene litt ekstra. I artikkelen "Slik får du mer lommepenger" på NRK kan du lese mer om hvordan du kan forhandle deg fram til mer lommepenger.

Det finnes også flere andre måter å få ekstra inntekter på:

  • Selg ting du ikke trenger. Bruk nettet til å selge det du ikke lenger har bruk for. Har du en bil, båt, leilighet, motorsykkel eller lignende, kan du også forsøke å leie dem ut.
  • Utfør småjobber for familie eller naboer. Du kan for eksempel klippe gresset for naboen. Hvis du ikke tjener for mye, kan du slippe å betale skatt.
  • Bruk dine interesser og ferdigheter. Hvis du er flink i matte, kan du tilby ekstraundervisning i matte til ungdomsskoleelever. Hvis du er flink til å sy, kan du reparere klær.

Egen jobb

Den aller beste måten å tjene penger på for de aller fleste, er å få seg en jobb. Mange ungdommer får seg en ekstrajobb ved siden av skolen. Det gir dem bedre råd, nyttig erfaring og gjør det lettere å få jobb etter videregående.

For å få en jobb må du skrive en søknad, du trenger ofte en CV, og du må stille til intervju.

Det kan ofte kreve en ekstra innsats å skaffe seg en jobb. Du må regne med å få mange avslag før du får napp, og det er viktig å ikke være kresen og ikke gi opp. Når du først har fått en jobb, blir det lettere å få en ny.

I videoen under lærer du hvordan du kan jobbe med nervøsitet og kroppsspråk når du skal på jobbintervju.

Tips når du skal søke jobb:

  • Bruk venner, familie og sosiale medier for å komme i kontakt med mulige arbeidsgivere.
  • Oppsøk steder du ønsker å få jobb, ta med en CV og snakk med sjefen. Dette er spesielt aktuelt i butikker, kiosker og kafeer.
  • Noen steder, som barnehager, sykehjem og større bedrifter kan det være lurt å ringe og lage en avtale før du møter opp. Du kan også sende en åpen søknad.
  • Let etter aktuelle jobber på nett. I tillegg til hjemmesider til bedrifter og oppslagstavler kan du for eksempel sjekke ut disse nettsidene:

    finn.no

    NAV.no

    jobbsafari.no

    jobbnorge.no

  • Bruk tid på å skrive en god CV og jobbsøknad. Nederst på siden finner du tips og eksempler du kan bruke.

  • Spesielt eldre ungdommer kan delta på jobbmesser til NAV, karrieredager til høyskoler og universiteter og registrere seg i bemanningsbyrå.
Vanlige jobber for de under 18 år
  • Rydde- og pakkehjelp i butikker, kafeer, kiosker og hagesentre
  • Renhold og vasking
  • Sommerjobb i fornøyelsesparker og dyreparker
  • Ekstrahjelp på gårder, campingplasser og turistattraksjoner.
  • Avis og reklamebud
  • Lagerjobb
  • Badevakt
  • Skrape og male hus og gjerder
  • Småjobber som barnepass, plenklipping, bilvask og båtpuss
  • Flyttehjelp og bærplukking

Sommerjobb

Mange ungdommer bruker ferien til å tjene egne penger. En sommerjobb er en fin måte å komme inn i arbeidslivet på og gir deg nyttig erfaring når du skal søke andre jobber senere.

I oppgaven "Surr med sommerjobb" kan du lære mer om rettigheter og plikter knyttet til sommerjobb.

Her kan du finne flere tips til hvordan du kan få deg en sommerjobb:

Åpen søknad

Du kan sende en åpen søknad til bedrifter du ønsker å jobbe i, eller du kan stikke innom dem og levere den personlig. Plutselig kan bedriften få et behov for ekstra arbeidskraft, og da kan du få napp på drømmejobben.

Aldersgrenser for arbeid

I arbeidslivet er det noen aldersgrenser for å beskytte ungdom under 18 år. Ungdom mellom 12 og 15 år kan bare utføre lett arbeid, mens ungdom mellom 15 og 18 år ikke kan utføre arbeid som kan skade sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang.

Det finnes også grenser for mye du kan jobbe avhengig av alder. Når du er mellom 15 og 18 år, kan du for eksempel ikke jobbe mer enn 8 timer i døgnet og 40 timer i uka. Du skal også ha fri mellom 23.00 og 06.00, men det finnes noen unntak fra disse reglene. Les mer om de ulike aldersgrensene for arbeid i artikkelen "Aldersgrenser for å jobbe" på ung.no.

Diskusjonsoppgave

  1. Bruk deres egne erfaringer og tipsene fra artikkelen. Hva er det viktigste når du skal få en jobb? Skriv minst tre konkrete forslag.
  2. Hvilke muligheter har dere til å finne en ekstrajobb eller sommerjobb der dere bor? Skriv minst fem konkrete forslag til hvor dere kan få jobb.

Relatert innhold

Kildemateriale
Eksempel: CV

En CV er vanligvis et vedlegg til en jobbsøknad. CV-en forteller hvem du er, hva du har lært, og hva du har gjort hittil i livet.

Kilder

Drange, L. & Hauge, T.L. (2020). Snaponomi. Bli supergod på egen økonomi. Oslo: Vigmostad Bjørke

Noer, K.N. (2013). Teenage boss. Bli sjef over pengene dine. Oslo: Gyldendal

Ung.no (2020, 20 april). Under 18 og på jakt etter jobb? Hentet fra https://www.ung.no/arbeid/jobbjakt/2799_Under_18_og_p%C3%A5_jakt_etter_jobb.html

Skrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 27.07.2020