Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Rus og grenser

Skrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist oppdatert 14.02.2024
Fagartikkel

Rus og grenser

For mange ungdommer kan det være utfordrende å sette egne grenser når det gjelder rusmidler. Samtidig er dette et av områdene i livet der det er aller viktigst å beholde kontrollen. Konsekvensene kan bli store hvis du ikke respekterer dine egne eller andres grenser.

Mine grenser / dine grenser

Skal du drikke alkohol på festen? Hva skal du drikke? Øl, rusbrus eller vin? Og eventuelt hvor mye? Skal du drikke et par øl eller ramle på fylla og ta den helt ut?

Hva gjør du hvis noen på festen tilbyr deg en pille som får deg til å føle deg helt utrolig bra? Hva gjør du hvis vennene på vors sender rundt en joint og alle tar et trekk? Skal du prøve selv eller bare sende den videre?

Hva du velger å gjøre, handler om grensene dine. Når du sier nei til et rusmiddel, setter du samtidig en grense. Den grensen forteller andre hva du vil og hva du synes er greit for deg.

Grenser handler ikke bare om dine egne valg. De handler like mye om å respektere valgene til andre. Hva gjør du hvis du tilbyr noen en øl og de sier nei? Respekterer du grensene deres, eller pusher du på og forsøker å overtale dem?

Hvorfor er det viktig å sette grenser?

Hvis du skal bestemme over ditt eget liv, må du sette grenser. Du må si fra hva du vil og ikke la deg styre av andre.

Alle mennesker har et eget privat område de selv bestemmer over. Den fysiske kroppen vår er en del av dette området. En annen del er tankene, følelsene og den personlige identiteten vår. Det er vi selv som bestemmer hvem som skal ta på oss, og hva vi kan spise og drikke. Det er også vi selv som bestemmer hvem vi innerst inne vil være.

Grensene våre er der for å beskytte dette egne personlige området vi selv har råderett over. Du kan tenke på grensene som et gjerde du setter opp rundt en eiendom. Gjerdet er ikke der for å holde alle andre ute, men for at du skal bestemme hvem og hva du vil slippe inn.

Mange ungdommer kan være redde for å skyve andre vekk når de setter grenser. De kan være redde for å miste venner og ende opp alene, men stemmer virkelig det? Når vi setter grenser, viser vi andre hvem vi egentlig er. Er det ikke mye lettere å være venn med noen du kjenner på ekte og virkelig kan være trygg på?

Grensesetting og rus

Å kunne sette egne grenser kan være spesielt viktig når det gjelder rusmidler. Rusmiddelbruk kan føre til fysiske skader, negative opplevelser og lavere selvfølelse.

Når noen ruser seg, kan det være lettere for dem å miste kontrollen, og det er en klar sammenheng mellom bruken av alkohol og vold. Når vi drikker, blir vi dårligere til å tolke signaler fra andre. Vi tråkker lettere over andres grenser og blir lettere provosert av andre.

Det er også en sammenheng mellom bruken av rusmidler og seksuelle overgrep. Når noen er ruset, er det mer sannsynlig at de utsetter andre for seksuelle krenkelser og ikke respekterer grensene deres. Det er også vanskeligere å ta vare på egne grenser og beskytte seg selv når vi er påvirket av rusmidler.

Like viktig som å ta vare på egne grenser er det å respektere grensene til andre. Når vi respekterer andres grenser, viser vi samtidig hvordan vi selv vil bli behandlet. Hvis vi vil ha friheten til å bestemme over vårt eget liv, må vi la andre ha friheten til å bestemme over sitt. Hvis du tilbyr noen et rusmiddel og de avslår, må du derfor respektere et nei som et nei.

Det er flere grunner til at mange kan synes det er vanskelig å sette grenser i forholdet sitt til rus. Det kan for eksempel handle om gruppepress, usikkerhet, nysgjerrighet eller personlige utfordringer.

Gruppepress

Mennesker er sosiale dyr. På samme måten som vi er avhengige av luft, mat og vann for å overleve, er vi avhengige av å føle tilhørighet og bli likt av de vi har rundt oss. Det er mange som ikke ønsker å skille seg ut. Ungdommer etterlikner andre ungdommer eller forsøker å være som de voksne.

Det kan derfor oppleves skremmende å ikke gjøre det samme som alle andre. Hvis vi opplever at andre rundt oss drikker eller bruker et ulovlig rusmiddel, kan frykten for å havne utenfor felleskapet få oss til å trå over våre egne grenser og gjøre noe vi egentlig ikke har lyst til.

Det kan også være lett å få et inntrykk av at "alle andre" bruker rusmidler, og at det er veldig vanlig. Forskning viser at ungdommer tror andre ungdommer bruker flere rusmidler enn det som faktisk er tilfelle. Ifølge Folkehelseinstituttet bruker bare et lite mindretall av ungdommer cannabis, men mange ungdommer tror likevel cannabis er veldig utbredt på videregående. Slike feiloppfatninger kan få oss til å bryte egne grenser og ruse oss, selv om vi ikke egentlig har lyst. Hvis vi derimot tar et valg og sier nei, gjør vi det samtidig lettere for andre å tørre å gjøre det samme.

Tenk etter: Mange ungdommer som bruker rusmidler, presser andre til å gjøre det samme. Hvorfor gjør de det?

Usikkerhet

For mange ungdommer er rusmidler noe nytt og ukjent. Samtidig er de omgitt av mange forskjellige fortellinger om rus. Foreldre kan si en ting om alkohol og ulovlige rusmidler, mens vennene sier noe helt annet. Filmer, serier og sosiale medier er fulle av fortellinger om rusmidler som ofte sier noe helt annet enn det du lærer om rus på skolen.

All denne motstridende informasjonen kan skape usikkerhet og gjøre det vanskelig å vite hva som er riktig, og hvor vi skal sette våre egne grenser. Hvis du opplever at de rundt deg sier helt forskjellige ting om rus, kan det være lurt å stoppe opp og spørre deg selv hvilke kilder som har mest faktisk kunnskap og er mest troverdige.

Tenk etter: Hva gjør du hvis du får høre helt forskjellige ting om hasj, kokain eller MDMA/ecstasy?

Nysgjerrighet

Mange eksperimenterer med rus fordi de er nysgjerrige. Ungdommer er ofte mer villige til å ta risiko enn voksne. De vurderer ikke i like stor grad konsekvensene av det de gjør, og kan derfor lettere ta impulsive valg og tråkke over egne grenser.

En utfordring med rusmidler er at det kan være for sent å angre når middelet først er tatt. Hvis du merker at du har drukket for mye, tar det tid før virkningen går over. Hvis du prøver et ulovlig rusmiddel, vet du ikke hva som vil skje. Du kan få et helt annet rusmiddel enn det du forventer. Illegale rusmidler kan også variere svært mye i styrke og inneholde mange farlige tilsetningsstoffer.

Tenk etter: Hva får noen til å ta en pille de har bestilt på nettet som de ikke vet hva inneholder?

Personlige utfordringer

Noen ungdommer oppsøker rusmidler for å slippe vekk fra vonde følelser og personlige problemer. Hvis du har det vanskelig, kan håpet om å få det litt bedre gjøre at du bryter egne grenser. Ønsket om å få en pause fra problemene kan få deg til å prøve et rusmiddel du ellers aldri ville forsøkt.

Selv om rusen, der og da, kanskje kan føles bra, løser det ingenting. Det finnes alltid andre og bedre måter å løse problemer på, og når du først har gjort det til en vane å løse vanskeligheter med rus, kan det være vanskelig å slutte.

Tenk etter: Hvis du får lyst til å ruse deg for å slippe vekk fra den situasjonen du er i nå, hva kan du gjøre i stedet?

Hvordan sette egne grenser?

Det er flere ting du kan gjøre for å sette gode og trygge grenser for deg selv. For det første kan det være lurt å tenke gjennom situasjoner der du kan møte på rusmidler på forhånd. Hvis du skal på fest, kan du bestemme deg på forhånd om du vil drikke og eventuelt hvor mye.

Det kan også være lurt å forberede seg på situasjoner der grensene dine kan bli utfordret. Tenk gjennom hva du vil si hvis noen for eksempel tilbyr deg en pille eller et annet ulovlig rusmiddel. Hva kan du si og gjøre i denne situasjonen?

Hvis du er usikker på egne grenser, bør du snakke med noen du stoler på, for eksempel venner, familie, helsesykepleier eller noen andre. Det er lettere å ta vare på egne grenser hvis du vet du har støtte blant de rundt deg. Du kan også lytte til råd fra de som virkelig har kunnskap om rusmidler. RUSinfo har for eksempel laget noen tips til hvordan du kan få en bedre opplevelse med alkohol på fest. Dette er tips som ikke bare vil gjøre at du har det morsommere på fest, men også hjelpe deg til å ta vare på egne grenser.

Drikkevettreglene
  1. Planlegg før du skal ut og drikke: Tenk gjennom hvor mye du vil drikke og hva du vil drikke, og forsøk å holde deg til det!

  2. Begrens inntaket av brennevin/sprit. Dropp shotting!

  3. Spis godt før du drikker og ikke drikk på tom mage. Drikker du på tom mage, øker risikoen for å miste kontrollen.

  4. Ikke drikk for fort! Ta ett glass vann, juice, eller annen alkoholfri drikke mellom hver enhet alkohol du drikker.

  5. Bruk erfaringene dine! Vi er alle forskjellige og tåler ulike mengder alkohol.

  6. Husk at kvinner vanligvis tåler mindre alkohol enn menn.

  7. Ikke gå alene, men avtal på forhånd med en venn. Kjenner du at du blir så beruset at du vil ha problemer med å ta vare på deg selv, er det greit å vite at noen holder et øye med deg og eventuelt følger deg trygt hjem.

  8. Det er ingen skam å tåle minst! Ikke la deg bli revet med i konkurransen om å tåle mest.

  9. Vis respekt for alkohol og alkoholens virkning. Vold, aggresjon, hemningsløs oppførsel og ulykker skjer ofte i beruset tilstand.

  10. Vær rustet til å tåle alkohol. Er du syk, stresset, har sovet dårlig eller bruker medisiner, tåler du mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.

  11. Sett deg et langsiktig mål. Kanskje vil du ha en hvit måned? Får du det ikke til første gang, forsøk igjen!

  12. Lytt til erfarne folk. Har du spørsmål, kontakt RUSinfo på telefon 915 08588, chat med dem eller send dem spørsmål på hjemmesida deres.

Kilde: RUSinfo (u.å.) Drikkevettreglene. https://rusinfo.no/fakta-om-rusmidler/fakta-om-alkohol/drikkevettreglene/

Kontakt

Hvis du har behov for mer informasjon om rusmidler, er usikker på egne grenser eller har opplevd å bryte egne eller andres grenser, finnes det mange du kan kontakte og snakke med.

RUSinfo er en informasjonstelefon der du kan få mer informasjon om rusmidler. Det finnes også flere andre instanser du kan snakke med på skolen eller utenfor. Her er to artikler med lister over steder du kan få hjelp:

Denne artikkelen er skrevet i samarbeid med RUSinfo.

Kilder

Ekeberg, V. (2016, 5. desember). Integritet som moralsk relevant fenomen. Salongen. Nettidsskrift for filosofi og idehistorie. https://www.salongen.no/dyd-dydsetikk-fenomenologi/integritet-som-moralsk-relevant-fenomen/148742

Folkehelseinstituttet. (2022, 18. februar). Ungdom flest bruker ikke cannabis. https://www.fhi.no/nyheter/2022/ungdom-flest-bruker-ikke-cannabis/

Telneset, M. (2022, 4. juli). Hvorfor er det så viktig å sette grenser? Vekst psykologtjenester. https://vekstpsykolog.no/sett-grenser/

Ung.no. (2022, 1. desember). Sett dine egne grenser og respekter andres. https://www.ung.no/overgrep/3656_Sett_dine_egne_grenser.html

Skrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 28.10.2023