Hopp til innhold
Nynorsk
Oppgave

Dine digitale grenser

Hva er de digitale grensene dine? Utforsk og reflekter over de digitale grensene dine sammen med resten av klassen.

Oppgave 1. Dine digitale grenser

Jobb sammen to og to:

  1. Øv dere på å gå tettere og tettere inn på hverandre. Når begynner det å oppleves ubehagelig?

  2. Hvorfor tror dere vi har et behov for en egen fysisk sone rundt oss – et område med noen usynlige grenser vi ikke vil at andre skal tråkke over?

  3. Tenk dere at foreldrene eller bestevennen deres ba om passordet til telefonen og datamaskinen dere har. Hva mener dere det er greit at de går inn på, og hva er det greit at de ikke får tilgang til? Begrunn svaret.

  4. Diskuter i hvilken grad vi har behov for å ha et eget område på mobilen og datamaskinen der vi har kontroll og ikke blir overvåket av andre.

  5. Hva er de digitale grensene deres? Hva synes dere det er greit å gjøre på nett, og hva er ikke greit?

  6. Er det noen forskjeller på grensene deres på nett og andre steder? Gi konkrete eksempler.

Oppgave 2. Digital overvåking

Hvor mye er det greit at andre vet om deg? Les fortellingen og svar på spørsmålene under i par eller grupper.

Fortelling: Et restaurantbesøk

Thomas, Marianne, Aisha, Jon og Amir skal feire at de er ferdig med videregående og har bestilt bord på en populær restaurant. De har hørt veldig mye positivt om maten og stemningen på stedet og gleder deg til å besøke restauranten.

Når de kommer til restauranten, blir de møtt av en smilende kelner som ber dem skrive under på en kontrakt. I kontrakten står det at kelneren har rett til å notere ned alt de bestiller og alt de gjør inne i restauranten, og at restauranten kan gjøre hva den vil med opplysningene. Thomas reagerer på dette og nekter og skrive under. Da blir han høflig bedt om å forlate restauranten og finne seg et annet sted å spise.

Når de andre har skrevet under og satt seg ned, kommer kelneren med menyene. Hun gir forskjellige menyer til hver av dem, med helt ulike retter. På menyen finner de flere av sine favorittretter, men i dag har Marianne lyst på noe annet. Marianne spør om å få se de andre menyene, men det sier kelneren at hun dessverre ikke kan. Marianne spør videre om hvorfor hun har fått akkurat denne menyen, men kelneren rister bare smilende på hodet og sier at det kan hun dessverre ikke avsløre.

Aisha finner ikke noe hun vil ha på menyen og bestiller i stedet svinekoteletter, som Marianne har på sin meny. Kelneren stusser og spør om Aisha er sikker. Hun er jo muslim, og muslimer skal ikke spise svin. Aisha spør kelneren hvordan hun vet det, men igjen bare rister kelneren smilende på hodet, og sier at det kan hun dessverre ikke fortelle.

Under måltidet registrerer kelneren hvem av ungdommnene som snakker med hverandre, hvem som snakker mest, hvem som får de andre til å le, og hvor mange ganger de smiler, nikker og lener seg fram mot hverandre. Når de på slutten av måltidet starter å planlegge neste treff, bryter kelneren inn og foreslår hvem av de som sitter rundt bordet som burde få lov å være med. Det kan for eksempel være lurt at Amir ikke blir er med, siden han deltok så lite i samtalen og aldri fikk de andre til å le.

Etter måltidet spør Jon om veien til toalettet. Når han kommer tilbake, gir kelneren ham en brosjyre for tabletter mot urolig mage og lurer på om han ikke vil bestille dem med en gang. På vei ut av restauranten ringer Jons telefon. Det er kelneren som spør enda en gang om Jon er helt sikker på at hen ikke vil bestille noe mot urolig mage.

De går sammen til en bar hvor de treffer Thomas. Han spør om de hadde et bra måltid, men Aisha, Amir, Jon og Marianne bare ser på hverandre, litt usikre på hva de skal svare.

  1. Hvordan ville dere reagert hvis det samme hadde skjedd dere på en restaurant?

  2. Sammenlikn det som skjedde på restauranten med det som skjer når vi er på nett. I hvor stor grad tror dere selskaper og myndigheter kontrollerer og overvåker oss på denne måten på nett?

  3. Reagerer vi mer på at noen overvåker og kontrollerer de fysiske bevegelsene våre enn bevegelsene våre på nett? Hvorfor? Hvorfor ikke?

  4. Hvilke negative konsekvenser kan overvåking og manipulasjon på nett ha?

  5. Hvordan kan du beskytte seg mot overvåkning og manipulasjon på nett?

  6. Hva kan samfunnet gjøre for å beskytte enkeltmennesker fra overvåking og manipulasjon på nett?

Fordypning: Lag et rollespill om digitale grenser

I denne øvelsen skal du gjennomføre et rollespill der dere skal illustrere hvordan myndigheter og store selskaper kan kontrollere og registrere det du gjør på nett.

Framgangsmåte

  1. Del klassen inn i grupper.

  2. Forberedende undersøkelser: Gruppa utforsker hvordan myndigheter og selskaper overvåker aktiviteten på nettet, og hvordan selskaper bruker ulike metoder for å manipulere og styre nettaktiviteten vår.

  3. Velg setting: Hver gruppe velger en situasjon eller setting for rollespillet. Det kan for eksempel være et idrettslag, en restaurant, en fritidsklubb, en butikk eller en konsert.

  4. Skriv manus: Tenk dere at personene i settingen dere har valgt, blir utsatt for samme overvåking, kontroll og manipulasjon som dere kan risikere å bli utsatt for på nett, og gjør det om til en historie. Bruk gjerne fortellingen om restaurantbesøket som inspirasjon.

  5. Gruppa fordeler roller, øver inn skuespillet og framfører foran klassen.

Skrevet av Karl Henrik Aanesen.
Sist faglig oppdatert 06.05.2024