Dine digitale grenser

Jobb sammen to og to:
Øv dere på å gå tettere og tettere inn på hverandre. Når begynner det å oppleves ubehagelig?
Hvorfor tror dere vi har et behov for en egen fysisk sone rundt oss – et område med noen usynlige grenser vi ikke vil at andre skal tråkke over?
Tenk dere at foreldrene eller bestevennen deres ba om passordet til telefonen og datamaskinen dere har. Hva mener dere det er greit at de går inn på, og hva er det greit at de ikke får tilgang til? Begrunn svaret.
Diskuter i hvilken grad vi har behov for å ha et eget område på mobilen og datamaskinen der vi har kontroll og ikke blir overvåket av andre.
Hva er de digitale grensene deres? Hva synes dere det er greit å gjøre på nett, og hva er ikke greit?
Er det noen forskjeller på grensene deres på nett og andre steder? Gi konkrete eksempler.
Hvor mye er det greit at andre vet om deg? Les fortellingen og svar på spørsmålene under i par eller grupper.
Hvordan ville dere reagert hvis det samme hadde skjedd dere på en restaurant?
Sammenlikn det som skjedde på restauranten med det som skjer når vi er på nett. I hvor stor grad tror dere selskaper og myndigheter kontrollerer og overvåker oss på denne måten på nett?
Reagerer vi mer på at noen overvåker og kontrollerer de fysiske bevegelsene våre enn bevegelsene våre på nett? Hvorfor? Hvorfor ikke?
Hvilke negative konsekvenser kan overvåking og manipulasjon på nett ha?
Hvordan kan du beskytte seg mot overvåkning og manipulasjon på nett?
Hva kan samfunnet gjøre for å beskytte enkeltmennesker fra overvåking og manipulasjon på nett?
Fordypning: Lag et rollespill om digitale grenser
I denne øvelsen skal du gjennomføre et rollespill der dere skal illustrere hvordan myndigheter og store selskaper kan kontrollere og registrere det du gjør på nett.
Framgangsmåte
Del klassen inn i grupper.
Forberedende undersøkelser: Gruppa utforsker hvordan myndigheter og selskaper overvåker aktiviteten på nettet, og hvordan selskaper bruker ulike metoder for å manipulere og styre nettaktiviteten vår.
Velg setting: Hver gruppe velger en situasjon eller setting for rollespillet. Det kan for eksempel være et idrettslag, en restaurant, en fritidsklubb, en butikk eller en konsert.
Skriv manus: Tenk dere at personene i settingen dere har valgt, blir utsatt for samme overvåking, kontroll og manipulasjon som dere kan risikere å bli utsatt for på nett, og gjør det om til en historie. Bruk gjerne fortellingen om restaurantbesøket som inspirasjon.
Gruppa fordeler roller, øver inn skuespillet og framfører foran klassen.