Sjalottløk - Råvare, produksjon og kvalitet (RM-RMF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Sjalottløk

Sjalottløk stammer fra Midtøsten og ble brakt til Europa av franske korsfarere. Den regnes av mange for å være den fineste og mest delikate av løkene.

Egenskaper og lagring

Sjalottløk består av flere små, avlange løker, også kalt fedd, som henger sammen, og som er omgitt av et rødbrunt eller gult skall. Sjalottløk har en mer aromatisk søt og mild smak enn vanlig løk. Sjalottløk har svært god holdbarhet, på linje med kepaløk. Den bør oppbevares mellom 0 og 2 grader, og luftfuktigheten bør ikke overstige 65 prosent . Den norske sesongen for sjalottløk strekker seg fra august til april.

Bruksområde

Sjalottløk har mindre syre og er mindre bitter enn kepaløk. Den er derfor fin å bruke i retter der vi ønsker en mildere løksmak. Sjalottløk brukes rå, kokt, smørdampet eller stekt i retter på samme måte som kepaløk.

Næringsinnhold

Sjalottløk inneholder noe vitamin B og C i tillegg til mineraler.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Sjalottløk skal være fast og velformet, hel, ren og ikke kuldeskadd. Den skal ha en sterk løkduft og være fast og saftrik. Størrelsen bør være noenlunde jevn.

Film om sjalottløk

I filmen under (2 minutter) kan du lære mer om sjalottløk og få tips om hvordan den kan tilberedes og serveres.

Video: Bama / CC BY-NC-SA 4.0

Med andre ord

latin: Allium cepa aggregatum
engelsk: shallot
tysk: Shalotte
fransk: echalotte

Rettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 09.08.2024