Bilderedigering - Beskjæring - Produktutvikling og skapende prosesser (DT-DTH vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Bilderedigering

Fagartikkel

Beskjæring

En beskjæring utføres raskt, men har veldig mye å si for hvordan bildet ditt blir seende ut. Samtidig som vi lager nytt utsnitt, kan vi også rotere.

Ovenfor ser du et HD-utsnitt av skjærgårdsbildet. Horisonten er rettet opp og bildet beskåret slik at vi klipper bort skumsprøyt i venstrekanten og skipet som stod øverst til høyre.

Det engelske ordet for beskjæring er «crop», og man finner det vanligvis i verktøypaletten med et symbol som ser ut som en ramme som trekkes sammen.

Når vi starter bildebehandlingen, lagrer vi alltid fila i et arbeidsformat først. Bruk gjerne Photoshop eller pixlr.com/editor/ og gjør denne øvelsen selv.

For å bruke verktøyet kan man dra over det området man ønsker å beholde, men man kan også sette en rekke innstillinger. «Proporsjonalitet» eller «oppløsning» er nyttige innstillinger. Skal man klippe dette bildet for å ha det som bakgrunn i en HD-film, kan man sette pikselverdien (1080 x 1920) direkte. Vær oppmerksom på at du ikke bør sette en høyere pikselverdi enn bildet har fra før.

Framgangsmåte for eksempelbilde:

  1. Vi går til pixlr.com/editor/
  2. Vi velger «åpne fra url-adresse» og limer inn denne adressen: http://goo.gl/eYqKwC
  3. Siden pixlr.com ikke kan beskjære og rotere samtidig, tar vi først roteringen. I menyen velger vi Rediger > Fri transformering og klikker og drar litt utenfor øverste høyre hjørne for å rette opp horisonten.
  4. Vi velger beskjæringsverktøy.
  5. I nedtrekksmenyen øverst til venstre velger vi «utdatastørrelse» i stedet for «ingen restriksjoner».
  6. Vi skriver inn verdiene 1920 i bredde og 1080 i høyde.
  7. Vi justerer utsnittet ved å klikke og dra i ramma.
  8. Vi trykker «enter» eller dobbeltklikker for å godta valget.

Alternativ beskjæring: Om du velger «høyde/breddeforhold» i stedet for «utdatastørrelse», kan du velge å lage et kvadratisk utsnitt fra bildet.

Skrevet av Johannes Leiknes Nag.
Sist faglig oppdatert 24.04.2018