Proteiner
Denne filmen gir deg en oversikt over hva proteiner er, og hvorfor de er viktige i kroppen din.
Proteiner finnes i alle planter og dyr og har mange ulike funksjoner. Proteiner inngår i oppbygging av vev og strukturer. I kroppen vår finnes det protein i alle celler, og det brukes til å bygge opp hud, hår, negler og muskler. Andre proteiner bidrar til transport, lagring, hormoner og enzymer.
Type protein | Eksempel på protein | Funksjon |
---|---|---|
Fordøyelsesenzymer | amylase, lipase, pepsin, trypsin | hjelpe til med nedbrytning av næringsstoffer |
Transport | hemoglobin, albumin | frakte stoffer via blod og lymfe |
Struktur | aktin, tubulin, keratin | danne strukturer i cellene |
Hormoner | insulin, tyroksin | overføre signaler |
Forsvar | immunoglobuliner | forsvare kroppen mot farlige stoffer |
Sammentrekning | aktin, myosin | utføre muskelsammentrekning |
Lagring | lagringsproteiner hos belgvekster, albumin i eggehvite | gi næring i tidlig fosterstadium og til frøplanter |

Proteiner er store molekyler bygget opp av lange kjeder av aminosyrer. Aminosyrer er stoffer som både er baser og syrer. Aminogruppa () har basiske egenskaper, mens syregruppa () har sure egenskaper.
Begge gruppene er bundet til det samme karbonatomet. Til dette karbonatomet er det også bundet et hydrogenatom og en gruppe som vi kan kalle R (restgruppe). Det er denne sidekjeden som skiller ulike aminosyrer fra hverandre. Det finnes 20 aminosyrer som vi regner som vanlige.
Kjedene med aminosyrer dannes når flere aminosyrer reagerer med hverandre og danner peptider. Proteiner er lange peptidkjeder.
Essensielle aminosyrer kan du ikke lage selv
Tolv av de tjue aminosyrene kan kroppen lage selv, men åtte av dem må vi få gjennom maten. Disse åtte aminosyrene kalles essensielle eller livsviktige. Spedbarn må i tillegg få cystein tilført utenfra. Heldigvis er morsmelk en god kilde for denne aminosyren.
Et variert kosthold vil gi deg nok essensielle aminosyrer, men de som unngår kjøtt, fisk, egg og/eller melkeprodukter, må være mer bevisst på hva de spiser, for å sikre seg at de får nok essensielle aminosyrer.
Aminosyrer som kroppen ikke har behov for, forbrennes eller omdannes til fett. Urea (urinstoff) er det avfallsproduktet som dannes når proteiner brytes ned. Det inneholder nitrogenet fra aminosyrene og skilles ut med urinen.
Denaturering – proteiner ødelegges
Proteinets fasong bestemmes av blant annet hydrogenbindinger mellom aminosyrene. Bindingene påvirkes av temperatur, pH og kjemikaler, og gjør at proteinet endrer form. Dermed vil ikke proteinet fungere som det skal. Vi sier at proteinet denatureres. Når vi steker egg, blir proteinet i eggehviten denaturert. Dette kan vi se ved at eggehviten blir hvit.

Proteiner er bygget opp av lange kjeder av aminosyrer. Før de får sin endelige form, kalles disse kjedene polypeptidkjeder.
For at kjeden skal bli et fungerende protein, må den kveile og brette seg på bestemte måter. Hvordan det skjer, bestemmes av rekkefølgen på aminosyrene, som igjen bestemmes av DNA-et vårt. Hvis én aminosyre er feil, kan hele proteinet få feil form og slutte å virke.
Vi deler proteinets struktur inn i fire nivåer:
primærstruktur – rekkefølgen på aminosyrene i kjeden
sekundærstruktur – hvordan kjeden kveiler seg (for eksempel som spiraler eller flak)
tertiærstruktur – hvordan ulike deler av kjeden folder seg videre og holdes sammen
kvartærstruktur – hvordan flere kjeder settes sammen til ett protein
Velg rett alternativ.