Livsstilsløgner - Hvorfor biter vi på kostholdstrender? - Naturfag (HS) - NDLA

Hopp til innhold
Læringssti

Du er nå inne i en læringssti:
Livsstilsløgner

Skrevet av Caroline Nesbø Baker, Thomas Bedin, Ragna Marie Tørdal, Marthe Johanne Moe, Karl Henrik Aanesen og Camilla Øvstebø.
Sist oppdatert 18.08.2022
Oppgave

Hvorfor biter vi på kostholdstrender?

Kjendiser, influensere og andre sterke stemmer som florerer i sosiale medier, bytter kosthold like ofte som de bytter vesker. Riktig kosthold er livsviktig for at kroppen din skal fungere optimalt, så hvordan kan kosthold da være en trend?

Tenk – par – del

Tenk

Vurder påstandene fra sosiale medier under basert på kunnskapen du har om næringsstoffer og kosthold, og gi en begrunnelse for vurderingen din.

Frukt er usunt fordi det inneholder mye sukker.

Mettet fett er sunt.

Kroppen trenger inntak av proteiner etter trening.

Brune karbohydrater er sunnere enn hvite.

Par: Diskuter påstandene over med en annen

Del: Diskuter i klassen

  • Hva er en kostholdstrend?
  • Hvor kommer trendene fra?
  • Hvorfor er vi så åpne for å prøve nye kostholdstrender?
  • Riktig kosthold er livsviktig for at kroppen din skal fungere optimalt, så hvordan kan kosthold da være en trend?

Bli enige om noen kriterier som definerer riktig kosthold. Lag gjerne en karakterskala.

Hvordan skal vi forholde oss til ulike dietter og kostholdstrender?

  1. Jobb sammen to og to, og sett dere inn i en av diettene eller kostholdstrendene under.

    • lavkarbodiett
    • 5:2-dietten
    • raw food
    • vegetariansk eller vegansk kosthold
    • supermat
    • paleodiett/steinalderkost
    • detoxing/juicing
  2. Kafédebatt

    Ved hvert kafébord diskuterer dere en diett eller kostholdstrend på bakgrunn av de kriteriene klassen definerte for riktig kosthold.

Tips til organisering

Organiser gjerne klasserommet som en kafé der pultene står sammen, for å danne mindre diskusjonsgrupper:

  • Fordel klassen slik at hvert kafébord har elever med fordypning i flest mulig dietter og kostholdstrender.
  • Ved hvert kafébord er det én diett eller kostholdstrend som blir diskutert.
  • Hvert kafébord har en vert med fordypning i dietten eller kostholdstrenden som blir diskutert ved dette bordet.
  • Verten innleder med en kort introduksjon av trenden, har ansvar for å styre diskusjonen og noterer underveis hva de ulike gruppene kommer fram til.
  • Gruppene rullerer mellom kafébordene, mens kaféverten er stasjonert ved bordet sitt.

Tenk over hva du har lært

  1. Hvorfor er det viktig å være kritisk til det man leser?
  2. Hvordan kan du bidra med å spre informasjon om riktig kosthold?
  3. Tror du at du kommer til å prøve noen nye dietter eller kostholdstrender? Begrunn svaret ditt.

Skrevet av Camilla Øvstebø.
Sist faglig oppdatert 25.05.2020