Hopp til innhold
Oppgave

Eksempler på eksamensoppgaver for håndverk, design og produktutvikling

Her finner du eksempler på ulike typer oppgaver du kan få til muntlig-praktisk eksamen i naturfag. Øv alene eller sammen med andre, og bli best mulig forberedt!

Hvordan er eksamensoppgavene utformet?

Eksamensoppgaven består gjerne av et bredt tema som dekker mange av kompetansemåla i naturfag. Sammen med oppgaven kan du få oppgitt ei liste med forsøk eller andre praktiske oppgaver, der du skal velge en av disse.

Du bruker forberedelsestida til å sette deg inn i det temaet du har fått, og det forsøket du har valgt.

Oppgave 1. Materialer og overflatebehandlinger

Tenk deg at du skal lage en bruksgjenstand (for eksempel et lite møbel, et plagg eller en del av et servise). Vurder aktuelle materialer og overflatebehandlinger, og foreslå det materialet og den overflatebehandlingen du mener vil egne seg best.

Aktuelle punkter

  • Vurder aktuelle materialer og overflatebehandlinger.
  • Planlegg et forsøk der du skal undersøke effekten av noen overflatebehandlinger.
  • Forklar og vis hvordan du vil gjennomføre et slikt forsøk.
  • Hvordan vil du gå fram for å risikovurdere forsøket?
  • Hva gjør du med eventuelt avfall fra forsøket?
  • Gi en kort oversikt over livsløpet til et ferdig produkt, og vurder hvor bærekraftig produktet vil være.
Forsøk

Forslag til forsøk

Forsøk: Overflatebehandling av metaller

Forsøk: Overflatebehandling av tre

Forsøk: Hva gjør at noe ruster?

Forsøk: Rustindikator

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • utforske og presentere teknologi knyttet til eget utdanningsprogram og vurdere den i et bærekraftsperspektiv

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

  • undersøke egenskapene til ulike materialer og overflatebehandlinger og vurdere bruk av disse i et bærekraftsperspektiv

  • undersøke og vurdere livsløpet til ulike produkter i et bærekraftsperspektiv

Oppgave 2. Bærekraftige materialer og overflatebehandlinger

Gi en kort oversikt over noen vanlige materialer i håndverk, design og produktutvikling, og vurder hvor bærekraftig bruken av disse er.

Aktuelle punkter

  • Hvordan kan vi dele inn materialer i grupper etter hva slags egenskaper de har?
  • Hvilke materialer fra håndverk, design og produktutvikling kjenner du til?
  • Velg ett materiale eller ei gruppe materialer som du beskriver mer detaljert, for eksempel

    • egenskaper
    • pris
    • bærekraft
    • overflatebehandling
  • Hvilke faktorer avgjør hvor bærekraftig et materiale er?
  • Hvordan kan overflatebehandling endre egenskapene til materialet?
  • Hvordan påvirker overflatebehandlingen hvor bærekraftig materialet er?
Forsøk / praktiske oppgaver

Forslag til forsøk / praktiske oppgaver

Forsøk: Egenskapene til ulike typer plast

Design nye produkt av plastavfall

Design et mobildeksel

Materialer i mobilkroppen

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • utforske og presentere teknologi knyttet til eget utdanningsprogram og vurdere den i et bærekraftsperspektiv

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

  • undersøke egenskapene til ulike materialer og overflatebehandlinger og vurdere bruk av disse i et bærekraftsperspektiv

  • undersøke og vurdere livsløpet til ulike produkter i et bærekraftsperspektiv

Oppgave 3. Livsløpet til et produkt

Ta utgangspunkt i et produkt du velger selv, og grei ut om livsløpet til dette produktet.

Aktuelle punkter

  • Hva mener vi med livsløpet til et produkt?
  • Hvilke livsløpsfaser går produktet gjennom?
  • Diskuter hvordan de ulike fasene påvirker bærekraftig utvikling med tanke på miljø, økonomi og sosiale forhold.
  • Foreslå mulige tiltak som kan gjøre produktet mer bærekraftig.
Forsøk / praktiske oppgaver

Forslag til forsøk / praktiske oppgaver

Rettferdig pris på klær

Undersøk livsløpet til et produkt

Kartlegg merkeordninger

Hva avgjør om et produkt er bærekraftig eller ikke?

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • utforske og presentere teknologi knyttet til eget utdanningsprogram og vurdere den i et bærekraftsperspektiv

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

  • undersøke egenskapene til ulike materialer og overflatebehandlinger og vurdere bruk av disse i et bærekraftsperspektiv

  • undersøke og vurdere livsløpet til ulike produkter i et bærekraftsperspektiv

Oppgave 4. Helse og livsstil

Velg et aktuelt helse- og livsstilsspørsmål som du drøfter, eller ta utgangspunkt i en av casene i artikkelen Livsstilsvaner hos norske ungdommer.

Presenter det du finner ut.

Tips!

I artikkelen Livsstilen din ligger det et regneark som inneholder resultater fra en stor undersøkelse om livsstilen til ungdom.

Velg deg ett eller noen få områder som du undersøker nærmere. Lag grafiske framstillinger, og presenter det du finner ut.

Aktuelle punkter

  • Hva menes med helse?
  • Hva er livsstil?
  • Hva er sammenhengen mellom helse og livsstil?
  • Hva mener du kjennetegner god helse?
  • Hvorfor er spørsmålet du har valgt, aktuelt?
  • Hvordan kan du kople spørsmålet til andre kompetansemål i læreplanen?

Forsøk

Forslag til forsøk

Forsøk: Påvisning av monosakkarider

Forsøk: Påvisning av protein og karbohydrat i melk

Forsøk: Påvisning av stivelse og proteiner

Forsøk: Enzymer i spytt

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • drøfte aktuelle helse- og livsstilspørsmål og vurdere pålitelighet i informasjon fra ulike kilder

  • gjøre rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskutere hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftsperspektiv

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

Oppgave 5. Mat og helse

Foran deg har du et utvalg matvarer (for eksempel melk, sukker, mel, potetmel, olivenolje, eple, eggehvite).

Planlegg et forsøk der du skal undersøke innholdet av ett eller flere næringsstoffer i disse matvarene (for eksempel påvise stivelse eller protein).

Aktuelle punkter

  • Forklar og vis hvordan du vil gjennomføre et slikt forsøk.
  • Hvordan vil du gå fram for å risikovurdere forsøket?
  • Hva gjør du med eventuelt avfall fra forsøket?
  • Hva menes med næringsstoffer?
  • Velg ett eller flere næringsstoffer. Forklar hvordan de er bygget opp, hva som skjer med dem i kroppen, og hva som kan være gode kilder til disse næringsstoffene.
  • Gjør kort rede for funksjonen til det næringsstoffet / de næringsstoffene du har valgt.

  • Forklar og vis hvordan du kan påvise disse næringsstoffene.

  • Hva mener vi med et variert kosthold?
  • Hva er sammenhengen mellom kosthold og helse?
  • Kommenter påstanden "Det er ikke bærekraftig å spise kjøtt", eller finn en annen påstand om kosthold og vurder hvor pålitelig den er.

Forsøk

Forslag til forsøk

Forsøk: Påvisning av monosakkarider

Forsøk: Påvisning av protein og karbohydrat i melk

Forsøk: Påvisning av stivelse og proteiner

Forsøk: Enzymer i spytt

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • gjøre rede for funksjonene til noen næringsstoffer og diskutere hvorfor et variert kosthold er viktig i et helse- og bærekraftsperspektiv

  • drøfte aktuelle helse- og livsstilspørsmål og vurdere pålitelighet i informasjon fra ulike kilder

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

Oppgave 6. Presenter ei selvvalgt problemstilling

I løpet av skoleåret har du jobbet med ei selvvalgt problemstilling. Presenter det du har funnet ut, og argumenter for den metoden du valgte å bruke.

Aktuelle punkter

  • Hvorfor valgte du denne problemstillinga?
  • Hvilke hypoteser har du jobbet med?
  • Hvordan undersøkte du om hypotesene stemte?
  • Hva fant du ut?
  • Hvordan henger det du har funnet ut, sammen med andre emner i naturfag og andre fag?
  • Hvordan er det du har funnet ut, relevant for utdanningsprogrammet ditt?

Forsøk / praktiske oppgaver

Forslag til forsøk / praktiske oppgaver

Ta utgangspunkt i forsøk og praktiske oppgaver du har jobbet med i forbindelse med dette prosjektet.

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • utforske en selvvalgt problemstilling knyttet til eget utdanningsprogram, presentere funn og argumentere for valg av metoder

  • utforske og presentere teknologi knytt til eige utdanningsprogram og vurdere han i eit berekraftsperspektiv

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

Oppgave 7. Teknologi og bærekraft

Du skal utforske og presentere teknologi knyttet til håndverk, design og produktutvikling og vurdere den i et bærekraftsperspektiv.

Aktuelle punkter

  • Hva er teknologi? Gi eksempler.
  • Hvordan brukes den aktuelle teknologien i utdanningsprogrammet ditt?
  • Hvilke fordeler gir denne teknologien?
  • Vurder hvilken positiv og negativ innvirkning teknologien kan ha på ei bærekraftig utvikling.
  • Kan teknologien knyttes til ett eller flere av bærekraftsmåla?
  • Foreslå mulige forbedringer av teknologien.

Forsøk

Forslag til forsøk

Den praktiske delen i denne oppgaven kan bestå i å bruke den aktuelle teknologien når du presenterer og diskuterer oppgaven.

Kompetansemål i læreplanen

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne

  • utforske og presentere teknologi knyttet til eget utdanningsprogram og vurdere den i et bærekraftsperspektiv

  • utforske en selvvalgt problemstilling knyttet til eget utdanningsprogram, presentere funn og argumentere for valg av metoder

  • risikovurdere egne forsøk og håndtere avfallet fra disse på en forsvarlig måte

Kilder

Utdanningsdirektoratet. (2020). Læreplan i naturfag (NAT01-04). Fastsatt som forskrift. Læreplanverket for Kunnskapsløftet 2020. https://www.udir.no/lk20/nat01-04

Viken fylkeskommune. (2022, 21. januar). Muntlig-praktisk eksamen i Naturfag – Eleveksamen. https://viken.no/tjenester/skole-og-opplaring/eksamen-og-vitnemal/eksamen-for-elever/gjennomforing-av-eksamen/rammedokumenter-for-eleveksamen-i-lk20/muntlig-praktisk-eksamen/muntlig-praktisk-eksamen-i-naturfag-eleveksamen.128060.aspx

Skrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 01.06.2023