Lysets karakteristikker - Medieuttrykk 3 - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Lysets karakteristikker

Uansett om du bruker solen eller en lommelykt som lyskilde, så vil lyset ha tre ting til felles: Det har en bestemt retning, det har en bestemt intensitet, og det har en fargetemperatur.

Lysets retning

Lysets retning handler om at lyset i et bilde kommer fra et bestemt sted, enten der er sola på himmelen over deg, eller gjenskinnet fra en billykt.

  • Frontallys er lys som kommer rett forfra mot modellen. Denne retningen skaper minst dybdefølelse fordi skyggene ligger bak modellen, og portrettet får liten tonevariasjon. Bildet virker flatt og todimensjonalt.
  • Sidelys er lys som kommer fra høyre eller venstre side. Et sidelys vil gi både høylys og skygger i et ansikt. Dette skaper en dybdefølelse, og motivet framstår mer tredimensjonalt. Sidelys er den mest brukte lysretningen.
  • Motlys betyr at lyset kommer fra bakgrunnen mot kamera. Det gir en ganske dramatisk lyssetting. Hvis motlys brukes alene, får vi bare se en silhuett av gjenstanden eller modellen. Motlys er derfor sjelden brukt helt alene, men ofte som «hårlys» i kombinasjon med frontlys eller sidelys.
  • Høydeplassering. I tillegg til at lyset kan komme fra høyre eller venstre side, kan lyskilden være plassert høyt eller lavt. Dette er også med på å forme stemningen i bildet. Når du stiller inn høyden på lyskilden, bør du som en hovedregel unngå at øynene blir for mørke. Du må også huske at lyssettingen skal være naturlig. Derfor bør lyskilden alltid komme ovenfra, slik sollyset gjør utendørs.

Intensitet

Lyset kan være veldig kraftig, slik direkte sollys er fra klar himmel, eller det kan være mer forsiktig, slik sollyset er når det er skyer på himmelen. Vi snakker her om forskjellen på hardt og mykt lys og hvordan lysets intensitet er med og avgjør stemningen i bildene dine.

Et hardt lys er et kraftig lys slik man får av en samlet lysstråle. Det harde lyset framstår intenst og lager kraftige skygger med korte overganger mellom høylys og skygge. Hardt lys brukes ganske ofte i sjangeren motefotografering.

Mykt eller diffust lys er et mindre intenst lys. Det har et stort diffusjonsområde. Det betyr gradvis overgang fra høylys til skygge. Hvor stort eller lite diffusjonsområde lyset ditt lager, avhenger av tre forhold:

  1. Hvor lang avstand det er mellom lyskilden og objektet: Jo nærmere lyskilden er plassert objektet du fotograferer, desto mykere blir lyssettingen.

  2. Lyskildens størrelse: En stor lyskilde vil alltid lage et mykere lys, siden lyset sendes ut i en bredere vinkel enn lyset fra en liten lyskilde.

  3. Hva slags type forsats du bruker sammen med lyskilden: En forsats som styrer lyset direkte mot fotoobjektet, gir et hardere lys enn en forsats som demper og sprer lyset over et større område.


Se gjerne denne videoen som illustrerer forskjellen på Hardt og mykt lys.

Fargetemperatur

Ulike lyskilder har ulik fargetemperatur. Noen lyskilder gir et varmt lys, andre et kaldt lys. Om lyset er kaldt eller varmt, kalles lysets fargetemperatur, og denne temperaturtypen måles i Kelvin-grader.

Du har sikkert lagt merke til at bildene man tar innendørs, ofte blir gulere enn bildene man tar ute på dagtid? Det er fordi sola har en annen fargetemperatur enn de lyspærene vi bruker innendørs. Alle lyskilder har sin egen fargetemperatur, men heldigvis har alle kamera i dag muligheten til å korrigere hvitbalansen i bildene under opptak og/eller i etterbehandlingen.

Sammenlign bildene ved å dra i skillelinjen/pilene.

Skrevet av Tom Knudsen.
Sist faglig oppdatert 26.09.2022