Matsjokket: Ronny og Tuvas grønnsakssjokk - Helsefremmende arbeid (HS-HSF vg1) - NDLA

Hopp til innhold
Film og filmklipp

Matsjokket: Ronny og Tuvas grønnsakssjokk

I serien Matsjokket har mesterkokken Christer Rødseth satt seg fore å redusere matsvinnet i Norge. I denne episoden får Ronny Brede Aase og Tuva Fellman sjokk når de får vite hvor mange grønnsaker som går rett i søpla.

Reflekter sammen i klassen

  • Hvordan er situasjonen hjemme hos dere selv? Kaster dere mye frukt og grønnsaker? Hva kaster dere mest av?

  • Hva synes dere om at tonnevis av grønnsaker kastes fordi de har feil form eller størrelse?

  • Når du skal lage mat i store mengder, vil ikke da krokete grønnsaker og små løker gi oss ekstra arbeid som koster både tid og penger?

  • Når vi vasker for eksempel gulrot og potet, reduseres holdbarheten, noe som kan føre til økt matsvinn. Diskuter: Må vi ha vasket vare i butikk?

Praktisk oppgave

  • Har dere noen slappe grønnsaker på kjøla? Test trikset med å legge de slappe grønnsaker i isvann. Funker det?

  • Få tak i noen krokete og utsorterte grønnsaker, og lag retten med gulrot i lomper som vist i filmen. Oppskriften finner du hos NRK.

Skrevet av Therese Hansen Federl og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 12.10.2022