Hopp til innhald
Film og filmklipp

Skreikjakar

Kjakar er "kinnkjøttet" til fisken, og mange reknar det som ei delikatesse. Kjøttet er fast, fint og velsmakande. Å kunne bruke alle delar av fisken er ei svært berekraftig utnytting av råvara. Her viser kokk Mymint korleis ho lagar ein spennande forrett av skreikjakar.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Dumpling med skreikjake og fiskeconsommé

Dumplingsdeig

Ingrediensar

  • 150 g kveitemjøl

  • 75 g vatn

  • ¼ ts salt

Framgangsmåte

  1. Bland ingrediensane i ein miksar i ca. 30 sekund.

  2. Klem deigen godt saman, og pakk han i plastfolie. La deigen kvile i 5–10 minutt.

  3. Kjevle ut deigen i ønskt storleik med pastamaskin eller kjevle.

  4. Stikk ut runde emne i deigen med ein utstikkar.

Skreikjakefyll

Ingrediensar

  • 150 g skreikjakar

  • 1 ms smør

  • zest av 1 sitron

  • ½ ts salt

  • 1 ts sitronjus

  • 60 g sellerirot

  • litt finkutta graslauk

Framgangsmåte

  1. Steik kjakane i middels varm steikepanne med smør i ca. 1 minutt på kvar side.

  2. Skrell sellerirot, og kutt ho i små firkantar.

  3. Tilset sellerirot i panna, og steik vidare i ca. 2 minutt.

  4. Smak til med sitronzest, salt, graslauk og sitronjus.

  5. Fyll dumplingsdeigen med torskekjakefyllet, og brett i ønskt form

  6. Kok dumplingane i kokande vatn med salt i ca. 3–4 minutt.

Fiskeconsommé

Ingrediensar

  • 1 liter fiskekraft

  • 10 g tørka tang

  • litt salt

Framgangsmåte

  1. Kok opp fiskekraft i ein kjele.

  2. Tilset tørka tang, og la krafta trekke på låg varme i ca. 10–15 minutt.

  3. Sil av tangen, og smake til med salt. Ta vare på tangen, kutt han i fine bitar og server som garnityr i fiskeconsomméen.

Til servering

Servar dumplings og consommé med persille, graslauk, vårlauk eller urteolje. Pynt gjerne med etande blomstrar.