Hopp til innhald

Fagstoff

Pannesteikte poteter

Poteter kan pannesteikast på mange ulike måtar. Her får du presentert framgangsmåten på nokon av dei mest kjende potetrettene som blir steikte i ei panne.
Hele poteter blir steikte gylne i ei steikjepanne. Foto.
Opne bilete i eit nytt vindauge

Nøttepoteter (noisettepoteter)

Noisette er fransk og betyr hasselnøtt. Potetene blir forma som små kuler og blir steikte i panna til dei har ein fin brun farge. Dermed kan dei minne om hasselnøtter.

Eit pariserjern og ei potet der det er teke ut ei kule. Foto.

Framgangsmåte

  • Skrell poteter. Bruk eit kulejern til å stikke ut fine og jamne kuler av potetene. Det blir mykje avskjer av potetene når du lagar kuler, ta vare på dette. Det er fint å lage til dømes potetpuré eller potetsuppe av.
  • Blansjer potetkulene i lettsalta vatn. Hell av vatnet og damp dei tørre.
  • Steik dei blansjerte potetkulene i smør på middels varme til dei er gylne og møre. Krydre med salt og pepar.

Røstipoteter

Røstipoteter er rivne poteter forma som ei kake og steikt på begge sider.

Framgangsmåte

Røstipotet med steikt bacon. Foto.
  • Skrell potetene og riv dei på eit rivjern. Klem ut litt av vatnet og krydre dei rivne potetene med salt og pepar.
  • Du kan velje å forme potetmassen til fleire små kaker eller å trykkje heile potetmassen ut i panna slik at det blir ei stor kake.
  • Steik potetkaka i ei steikjepanne med klart smør på middels varme til kaka er gyllen. Snu kaka ved å leggje eit brett eller ein tallerken over steikepanna, snu alt rundt, og la kaka skli varsamt frå bretta/tallerkenen og ned i panna igjen.
  • Steik kaka ferdig i omnen når potetmassen er gyllen på begge sider. Røstien skal vere sprø på utsida og mør inni.

Røstipoteter kan varierast ved å ha lauk, bacon, pancetta eller urter i potetmassen.

Råsteikte poteter

Når du skal råsteikje poteter, bør dei ikkje vere for tjukke. Då blir dei fort brune utanpå før dei er møre inni.

Framgangsmåte

Steikte potetterningar i steikjepanne. Foto.
  • Skrell potetene og del dei i små terningar eller tynne skiver.
  • Steik potetene i olje på middels varme i ei steikepanne til dei er møre.
  • Tilset smør mot slutten av steikjetida og krydre med salt og pepar. Set eventuelt til smak med friske, finhakka urter.
CC BY-SASkrive av Jannike Gausdal.
Sist fagleg oppdatert 11.01.2021

Læringsressursar

Potet