Ernæringskokk
yrkesnemning: ernæringskokk med fagbrev
utdanning: restaurant- og matfag vg1, kokk- og servitørfag vg2,
ernæringskokkfaget vg3 (opplæring i bedrift i to år)eventuell vidareutdanning: meisterutdanning, fagskule, generell studiekompetanse, høgskule, universitet
Som ernæringskokk lagar du mat til personar som av ulike årsaker – og i kortare eller lengre periodar – ikkje kan lage maten sin sjølv.
Du skal kunne planleggje og produsere variert og næringsrikt kost til alle måltid ein person treng i løpet av eit døgn. Maten du lagar, må følgje Helsedirektoratet sine kostråd og nasjonale retningslinjer. Som ernæringskokk er du med på å skape trivsel og positive matopplevingar hos både friske og sjuke.
Sentrale arbeidsoppgåver
- komponere rettar og menyar i samsvar med offentlege retningslinjer
- ta omsyn til ulike diettar og tilpassa kost
- produsere varm og kald mat i store kvantum
- nytte ulike typar råvarer og tillagingsmetodar
- produsere og distribuere alle måltid som inngår i heildøgnsforpleining
- nytte og halde ved like maskiner og utstyr
- sørgje for godt reinhald og god produksjonshygiene
Ein dyktig ernæringskokk
er glad i å lage mat
er gjerne kreativ og har estetisk sans
jobbar effektivt og planmessig
har gode kommunikasjonsevner og jobbar godt i team
har god kontroll på kostnadene
har god forståing av den ernæringsmessige betydninga til maten
Som ernæringskokk kan du jobbe på institusjonskjøkken på sjukehus, pleieheim eller andre helse- og omsorgsinstitusjonar. Du kan jobbe i kantiner på skular, på internat, i Forsvaret, i fengsel, til sjøs og offshore.