Fôr og fôring - Naturbasert produksjon og tenesteyting (NA-NAB vg1) - NDLA

Hopp til innhald
Fagartikkel

Fôr og fôring

Når vi skal stelle dyr, treng vi kunnskap om biologien til dyra. Ulike dyreslag har ulik fordøying og kan utnytte ulike typar fôr. Her får du ei oversikt over dei ulike fordøyingssystema hos husdyra våre.

Vi deler husdyra våre inn i to hovudgrupper etter kva slags fôr dei kan utnytte. Den eine gruppa blir kalla drøvtyggarar eller fleirmaga dyr. Desse har eit spesielt fordøyingssystem som kan bryte ned gras og andre fôrplanter på ein effektiv måte, og det er derfor som er hovudfôret deira. Storfe, sau og geit er døme på drøvtyggarar. Den andre gruppa kallar vi einmaga dyr. Dei har ei fordøying som liknar på vår eigen, og dei et hovudsakleg kraftfôr. Gris og fjørfe er døme på einmaga dyr.

Både drøvtyggarar og einmaga dyr har sine fordelar og ulemper. Vi treng begge dyregruppene, og dei husdyrartane vi held her til lands i dag, er godt tilpassa dei ressursane vi rår over. Husdyra våre har ei rolle å spele i norsk husdyrproduksjon i dag og i framtida.

Relatert innhald

Fagstoff
Fôr og fôring: drøvtyggarar

Drøvtyggarane har eit fordøyingssystem som gjer at dei kan bryte ned kompliserte bindingar i grovfôr som gras og kløver.

Fagstoff
Fôr og fôring: einmaga dyr

Gris og fjørfe er døme på det vi kallar einmaga dyr. Dei har ikkje dei same føresetnadene som drøvtyggarane for å utnytte gras og liknande vekstar.

Skrive av Torger Gjefsen og Helle M.S. Johannessen.
Sist fagleg oppdatert 03.05.2022