Hopp til innhold

 1. Home
 2. Transport og logistikkChevronRight
 3. Dokumentert sikkerhetsopplæringChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Dokumentert sikkerhetsopplæring

I dette emnet skal vi lære om hva dokumentert sikkerhetsopplæring er, hvilket utstyr som er underlagt denne opplæringen, hvordan en slik opplæring foregår, og hvem som kan gjennomføre slik opplæring. Du skal også få et godt innblikk i hvordan de ulike redskapene, eller utstyret som er underlagt slik opplæring brukes, vedlikeholdes og kontrolleres.

Dokumentert opplæring. Voksne og lærer. Bilde.
Opplæring er svært viktig for at de ansatte skal føle seg trygge og raskt bli kompetente.

Arbeidsmiljøloven

Arbeidsmiljøloven regulerer både dokumentert og sertifisert opplæring. Det er slik at om det skal benyttes arbeidsutstyr som etter arbeidsgiverens risikovurdering krever særlig forsiktighet ved bruk, skal arbeidstakeren få en dokumenterbar sikkerhetsopplæring.

Dokumentert sikkerhetsopplæring

Dette vil med andre ord si at en person som er kompetent på arbeidsutstyret, skal sørge for at du som arbeidstaker får kunnskaper om oppbygging, betjening, bruksegenskaper, bruksområde, vedlikehold og kontroll av arbeidsutstyret. Denne opplæringen må dokumenteres skriftlig og oppbevares i bedriften. En kompetent person vil i dette tilfellet være en som selv har gjennomgått opplæringen, som er en habil bruker av arbeidsutstyret og som kjenner til det aktuelle pensumet rundt denne opplæringen.

Eksempler på arbeidsutstyr som krever dokumentert sikkerhetsopplæring:

 • løfteredskaper
 • personløftere
 • bakløftere på lastebiler
 • høytrykkspyleutstyr
 • krokløftere
 • vekselflak

Også enkelte operasjoner krever dokumentert sikkerhetsopplæring, for eksempel:

 • stropper og anhukere
 • signalgivere

Kompetansebevis

Det er krav om at opplæringen skal dokumenteres skriftlig. Det er nok at bedriften selv utsteder denne dokumentasjonen. I dag ønsker flere og flere bedrifter å benytte seg av ulike register for å registrere den dokumenterte opplæringen. Dette gjør det enklere å samle alt på ett bevis, og enklere å utstede nytt ved tap av dokumentasjonen. Det er oftere og oftere kontroll langs veiene eller i bedriftene for å sikre at alle har fått den opplæringen de skal ha.

Kompetansebeviset kan først utstedes etter at sikkerhetsopplæring i henhold til §§ 10-2 i "Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav" er gjennomført og dokumentert. Kompetansebeviset for dokumentert opplæring inneholder i prinsippet det samme som ved sertifisert opplæring, bare at det er forskjell på fargene på de to kortene.

Læringsressurser

Dokumentert sikkerhetsopplæring