Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. Mediemakt og ytringsfrihetChevronRight
  4. Falske nyheter – en gammel sannhetChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Falske nyheter – en gammel sannhet

Falske nyheter, propaganda og desinformasjon er ikke noe nytt. Men hva er egentlig falske nyheter? Hvilke konsekvenser kan formidling av falske nyheter få? Og hva kan du gjøre med dette problemet?

Falske nyheter har eksistert så lenge vi har hatt nyhetsmedier. I gamle dager kalte en det for vandrehistorier eller «avisender». På 1780-tallet var aviser som The Morning Post og The Morning Herald kjent for sladder om politikere og kjendiser.

Propaganda og desinformasjon har alltid vært, og er fremdeles, et viktig våpen i kriger og konflikter. Hiram Johnson sa under første verdenskrig i 1917: «Krigens første offer er sannheten.» Forskjellen nå er at falske nyheter sprer seg så raskt, og det er lett å forkle falske nyheter som reelle nyheter når de formidles digitalt.

Falske nyheter dukker opp overalt: i TV, i aviser, på nettsteder og i sosiale medier. Som storforbruker av sosiale medier kan du faktisk være den som bidrar til at falske nyheter spres via «liker» eller deling. Men det betyr også at du kan bidra til å stoppe dem.

Læringsressurser

Mediemakt og ytringsfrihet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Vurderingsressurs

SubjectEmne

Kildemateriale