Hopp til innhold

  1. Home
  2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
  3. MedieproduksjonChevronRight
  4. Tekstproduksjon i avis og bloggChevronRight
  5. Yrke: manusforfatterChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Yrke: manusforfatter

Skrekkfilmkongen Alfred Hitchcock sa en gang at en god film trenger tre ting: et godt manus, et godt manus og et godt manus. Et filmmanus som tar utgangspunkt i en roman, kalles en adapsjon.

Mette Marit Bølstad har skrevet manus til TV-serien Halvbroren. Her blir hun intervjuet av Kristin Eriksen Vold under Mediedagene i Bergen i 2012.

En god film trenger et godt manus

Mange filmmanusforfattere tar utgangspunkt i en roman eller en novelle. Dette kalles adapsjon. Men en filmmanusforfatter og en romanforfatter bruker ulike fortellerteknikker. Historien i en film blir fortalt gjennom bilder og dialog. Et filmmanus beskriver derfor både handling, dialog og scener.

I dette intervjuet møter du Mette Marit Bølstad. Hun har skrevet manus til flere filmer. Utdannelsen som manusforfatter har hun fra Central School of Speech and Drama – New Writing. Bølstad har vært manuskonsulent ved Norsk Filmutvikling fra 2000 til 2004 og for European Script Fund fra 1995 til -96.

Bølstad var blant annet manusforfatter for åtte episoder av TV-serien Halvbroren. Denne serien er basert på Lars Saabye Christensens roman, og ble vist på NRK vinteren 2013. Tidligere har hun skrevet originalmanuset til Kongen av Bastøy (2010) sammen med Lars Saabye Christensen.

Et annet filmmanus som tar utgangspunkt i en kjent roman, er Den siste revejakta. Romanen ble i sin tid skrevet av forfatteren Ingvar Ambjørnsen.

Læringsressurser

Tekstproduksjon i avis og blogg

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter