Hopp til innhold

 1. Home
 2. Medie- og informasjonskunnskapChevronRight
 3. MedieproduksjonChevronRight
 4. BildeproduksjonChevronRight
 5. BeskjæringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Beskjæring

En beskjæring utføres raskt, men har veldig mye å si for hvordan bildet ditt blir seende ut. Samtidig som vi lager nytt utsnitt, kan vi også rotere.

Båt på sjøen og mann som soler seg på svaberg. Foto.
Eksempelbildet vårt er tatt med zoom på mobiltelefon. Det har også noe å si for bildekvaliteten. Selv om vi har mange piksler, er ikke alle piksler like gode!

Ovenfor ser du et HD-utsnitt av skjærgårdsbildet. Horisonten er rettet opp og bildet beskåret slik at vi klipper bort skumsprøyt i venstrekanten og skipet som stod øverst til høyre.

Det engelske ordet for beskjæring er «crop», og man finner det vanligvis i verktøypaletten med et symbol som ser ut som en ramme som trekkes sammen.

Når vi starter bildebehandlingen, lagrer vi alltid fila i et arbeidsformat først. Bruk gjerne Photoshop eller pixlr.com/editor/ og gjør denne øvelsen selv.

For å bruke verktøyet kan man dra over det området man ønsker å beholde, men man kan også sette en rekke innstillinger. «Proporsjonalitet» eller «oppløsning» er nyttige innstillinger. Skal man klippe dette bildet for å ha det som bakgrunn i en HD-film, kan man sette pikselverdien (1080 x 1920) direkte. Vær oppmerksom på at du ikke bør sette en høyere pikselverdi enn bildet har fra før.

Båt på sjøen og mann som soler seg på svaberg. Foto.

Framgangsmåte for eksempelbilde:

 1. Vi går til pixlr.com/editor/
 2. Vi velger «åpne fra url-adresse» og limer inn denne adressen: http://goo.gl/eYqKwC
 3. Siden pixlr.com ikke kan beskjære og rotere samtidig, tar vi først roteringen. I menyen velger vi Rediger > Fri transformering og klikker og drar litt utenfor øverste høyre hjørne for å rette opp horisonten.
 4. Vi velger beskjæringsverktøy.
 5. I nedtrekksmenyen øverst til venstre velger vi «utdatastørrelse» i stedet for «ingen restriksjoner».
 6. Vi skriver inn verdiene 1920 i bredde og 1080 i høyde.
 7. Vi justerer utsnittet ved å klikke og dra i ramma.
 8. Vi trykker «enter» eller dobbeltklikker for å godta valget.

Alternativ beskjæring: Om du velger «høyde/breddeforhold» i stedet for «utdatastørrelse», kan du velge å lage et kvadratisk utsnitt fra bildet.

Beskjæring og justering av lag

Her kan du se eksempler på beskjæring, hvor det samtidig vises hvordan vi kan endre størrelsen på bilder som ligger i ulike lag:

Læringsressurser

Bildeproduksjon

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Læringssti

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter