Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturbruk Vg1ChevronRight
  3. BiologiChevronRight
  4. PlanterChevronRight
  5. NitrogenfikseringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Nitrogenfiksering

Erter, linser og bønner er sunne, mettende og billige. Belgvekstene beriker dessuten jorda på en fiffig måte.

Fra N2-gass i lufta til plantenæring

Bakterieknoller på røtter. Foto.
Hvis du tar opp ei belgplante og forsiktig fjerner molda fra røttene, kan du se bakterieknollene.

Lufta består av ca. 80 prosent nitrogen i form av gassen N2. Nitrogen er et viktig plantenæringsstoff som plantene trenger for å kunne danne klorofyll og proteiner. Dessverre kan ikke plantene ta opp N2-gassen direkte, men er avhengige av at nitrogenet omdannes til nitrogenforbindelser som planta klarer å ta opp.

Symbiose

Belgvekstene er spesielle, for de har samarbeid med bakterier som gjør denne jobben med nitrogenet for dem. På røttene har de knoller med Rhizobium-bakterier. Disse bakteriene greier å omdanne N2-gass til nitrogenholdig plantenæring. Til gjengjeld får bakteriene energiholdige næringsstoffer fra fotosyntesen til planta. Et slikt samarbeid mellom to levende organismer kalles symbiose.

Gjødsel

Nitrogenholdige plantenæringsstoffer er en viktig komponent i både naturlig og kunstig gjødsel. Der det vokser belgvekster, trenger vi i liten grad å gjødsle med nitrogenforbindelser, nettopp fordi bakteriene på røttene sørger for dette.

I tillegg legger plantene og bakteriene igjen nitrogenforbindelser i jorda, slik at den blir ekstra næringsrik.

– Det trengs lite nitrogenholdig mineralgjødsel for å dyrke belgvekster, og det er miljøvennlig. Vekseldyrking med eksempelvis åkerbønner og hvete har dessuten vist at hveten trives svært godt i jorda der åkerbønnene har stått året før. Andre planter drar med andre ord nytte av det som blir igjen av belgvekstene i jorda, forteller Unni Abrahamsen, kornforsker i NIBIO.

Som så mange andre stoffer går nitrogen i kretsløp i naturen. På denne plansjen kan vi følge kretsløpet til nitrogenet.

Flere planter har symbiose med Rhizobium-bakterier, blant annet oretrær og belgvekster. I denne filmen følger vi en skoleklasse ut i oreskogen på jakt etter Rhizobium.

Læringsressurser

Planter