Hopp til innhold

 1. Home
 2. Service og samferdsel Vg1ChevronRight
 3. Etablere bedriftChevronRight
 4. ForretningsidéChevronRight
 5. Krav til en god forretningsidéChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Krav til en god forretningsidé

En forretningsidé skal gi svar på disse spørsmålene: Hva skal jeg selge? Hvilket behov hos kunden skal jeg dekke? Hvem skal jeg selge til?

Fallskjermhopping. Foto.

Krav til en forretningsidé

Forretningsideen din må du skrive ned. Av og til bør du hente ideen fram igjen for å sjekke om det du arbeider med i bedriften fra dag til dag, faktisk er det forretningsideen sier at du skal drive med.

Forretningsideen bør også være litt «vid», det vil si at den ikke må være for detaljert. Skal bedriften din selge mobiltelefoner, kan forretningsideen være at du skal «selge mobiltelefoner og tilleggsutstyr». Du bør ikke skrive at dere skal selge «mobiltelefonmodellene iPhone 5 og Nokia N9». På den måten kan bedriften gjøre endringer uten at du trenger å endre selve forretningsideen.

Hvorfor skal kunden handle hos deg?

Det er også viktig at du tenker på hvorfor kunden skal velge å kjøpe akkurat din vare. Du må altså finne ut hvordan bedriften din eller varene dine skal skille seg ut fra konkurrentenes. Sagt på en annen måte: Hva er bedriften din best til?

Er du yrkessjåfør, skal du kanskje dekke kundens behov for rask og sikker transport av varer ut til kundene. Dersom du er bedre på dette enn konkurrentene dine (som kanskje ofte er forsinket eller leverer skadde varer), kan du dekke kundens behov bedre enn andre i markedet. Det vil være en konkurransefordel for firmaet ditt. Det vil si at du stiller sterkere i konkurransen på markedet enn de andre bedriftene.

Når du har en konkurransefordel, har bedriften din en fordel eller styrke som konkurrentene dine ikke har. For eksempel har du kanskje funnet opp en helt ny teknologi som kan brukes i produksjonen din.

Har du det som skal til for å starte egen bedrift?

Se filmen for å få nyttige tips.

Læringsressurser

Forretningsidé

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale

 • SharedResourceDelte ressurser

  Jobs

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Det er ikke noe kjernestoff for kildemateriale.