Servering - Reiseliv og språk 1 - Ressurssamling - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Servering

Mat og drikke må vi ha! Servering er derfor en viktig del av ferieopplevelsen, og lokale mattradisjoner har i større grad havnet i fokus. Det finnes mange ulike serveringssteder, alt fra dyre gourmetrestauranter til veikroer og gatekjøkken. Hva foretrekker du?

Utvalg av serveringssteder

Utvalget av serveringssteder varierer fra sted til sted, og fra by til distrikt. Serveringssteder på små steder og ute i distriktene er ofte avhengige av høysesongene og turistene som kommer da.

I byer og på større steder driver serveringsstedene helårsdrift, siden de har en mer stabil etterspørsel fra lokalbefolkningen. Her blir omsetning fra turister i høysesongen kun en ekstra bonus.

Trender i serveringsnæringen – vektlegging av bærekraft

Hva er de nye satsingsområdene innenfor serveringsnæringen i dag? Bærekraftsperspektivet er blitt viktigere. Dette har ført til et større søkelys på kortreist og økologisk mat, i tillegg til tiltak for å forebygge svinn.

Restauranter som attraksjoner

Serveringsbransjen vil gjerne levere mer enn selve maten, og mange serveringssteder blir en del av attraksjonstilbudet på stedet.

Denne filmen tar oss med til Bodø. (Et tekstsammendrag av visuelle elementer er lagt til under.)

Video: Visit Bodø / Begrenset bruksrett
Tekstsammendrag av filmen

I denne filmen, som er laget av Visit Bodø, blir vi bedre kjent med ulike lokale serveringssteder og produsenter av mat og drikke. Den engelske fortellerstemmen i starten er lagt over bilder av reindrift og mektig natur. Det vises klipp av bratte fjell, sterke havstrømmer og vakre bilder av himmelen.

Franske Maddy er kokk, og vi følger henne fra der hun bor og fram til jobben hennes ved restauranten. Det vises klipp fra når hun lager croissanter. Craig Alibone er Maddys sjef og eier av restauranten. Han framhever hvor viktig det er å finne folk med de riktige verdiene og målsetningene til å jobbe ved bedriften. Michał Młynarczyk er medeier i restauranten, og han vektlegger viktigheten av at alle detaljene er på plass for at kunden skal ha en god opplevelse hos dem. Mens de snakker, vises bilder fra restauranten.

Per Ole Oskal er eier av bedriften Saltfjell Rein. Mens han forteller om å bevare kvaliteten på produktet de selger, vises bilder av rein på vinterbeite og fra prosessen med skjæring av kjøtt.

Kjetil Småge er medeier i Hundholmen Brygghus. Mens han snakker om kundeopplevelsen de ønsker å skape, vises bilder fra restauranten og fra kjøkkenet der kokker tilbereder mat.

Sigurd Rydland er eier av bedriften Taste of North. Mens han snakker om lidenskapen sin for fisk, vises bilder fra et tørrfisklager og fra produksjonshallen ved bedriften.

En tekstplakat kommer opp der det står "Come taste the passion".

Filmen er slutt.

Restauranten Under i Lindesnes er et eksempel på en restaurant som er blitt et attraksjonstilbud. Restauranten er den første undervannsrestauranten i Europa, og den største i verden. Under serverer mat fra havet, og det er lange ventelister for å få bord. Maten er lokal og kortreist. I denne korte filmen får vi et innblikk i noe av det særegne ved restauranten. (Et kort tekstsammendrag er tilgjengelig lenger nede.)

Kort sammendrag av filmen om restauranten Under

I filmen ser vi glimt fra restauranten Under i Lindesnes. Bygningen ligger delvis under sjøoverflaten. En undervannsfotograf tar med seg kameraet sitt for å filme livet under vann. Utenfor det store restaurantvinduet, som befinner seg 5,5 meter under sjøoverflaten, ser vi blant annet maneter, fisker og krabber.

Mathaller

En annen trend er mathaller, som gjerne er å finne i store byer. Her kan du kjøpe forskjellig mat og drikke i ulike matboder, og spise på langbord sammen med andre. Vippa er en av flere mathaller i Oslo.

Vippa er også et godt eksempel på hvordan serveringsbransjen jobber for bærekraft, og Vippas visjon er "Fra jord til bord til jord igjen". Lær mer om dette i filmen under.

Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-SA 4.0

Bærekraftige veikroer

Tradisjonelle veikroer sikter seg også inn mot en bærekraftig profil, og NAF-magasinet Motor kåret hele tre vinnere av Årets veimat i 2019. Vinnerne er veikroer som "har en klar tanke om hva de ønsker å serverer og hvorfor", og som tilbyr sunn mat laget med lokale råvarer, langs veien.

I 2019 vant Annis Spisested i Ringebu langs E6 i Gudbrandsdalen, Lokstallen ved fylkesvei 34 utenfor Brandbu og Anitas Sjømat langs E10 i Lofoten. Sunn mat holder sjåførene våkne, mener NAF.

Kilde

NAF. (2019). NAF-magasinet Motor har kåret tre vinnere av Årets veimat i 2019. https://www.naf.no/om-naf/nytt-fra-naf/naf-magasinet-motor-har-karet-tre-vinnere-av-arets-veimat-i-2019/ (Hentet 16.10.2020 kl. 10:51).

Skrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 05.01.2023