Bærekraftige reiselivsdestinasjoner i utlandet - Reiseliv og språk 1 - Ressurssamling - NDLA

Hopp til innhold
Fagartikkel

Bærekraftige reiselivsdestinasjoner i utlandet

Mennesker er glad i å reise, og H.C. Andersen sa så fint at "å reise er å leve". Det å tilby bærekraftige reiser til bærekraftige destinasjoner er en forutsetning for framtidas reiseliv. Bærekraft handler om mer enn å ta vare på klima, natur og miljø. Det handler også om menneskene som bor der.

Kjennetegn på en bærekraftig reiselivsdestinasjon

Flere og flere turister i dag er mer opptatt av å reise "grønt", og dette markedet vokser. Denne trenden stiller store krav til destinasjoner som ønsker dette markedet velkommen. Reiselivsbedrifter og destinasjoner som satser på en bærekraftig utvikling, investerer ikke bare i miljøet, men også i sin egen framtid. En bærekraftig reiselivsdestinasjon gir positive ringvirkninger til samfunnet, i form av både lokal, regional og nasjonal utvikling, sosial velferd og økonomisk sikkerhet.

Global Sustainable Tourism Council (GSTC) er en medlemsbasert organisasjon som jobber med sertifiseringer av bærekraftig reiseliv. GSTC sin standard er tett koblet opp til FNs bærekraftsmål, og er et verktøy for reiselivsdestinasjoner globalt. I Norge har vi merkeordningen "Merket for bærekraftig reisemål", som er en standard utarbeidet av Innovasjon Norge og godkjent av GSTC.

GSTCs destinasjonskriterier

Du kan lese mer (på engelsk) om standarden til GSTC på gstcouncil.org. Standarden er designet for destinasjoner som ønsker kriterier de kan jobbe etter for å bli bærekraftige reiselivsdestinasjoner.

Sju bærekraftige reiselivsdestinasjoner i utlandet

Noen reiselivsdestinasjoner viser vei. TimeOut, et internasjonalt reisemagasin, har trukket fram sju spennende destinasjoner i 2021 som alle går foran som gode eksempler på bærekraftige reiselivsdestinasjoner. Destinasjonene er:

Wales

Wales er ei halvøy som ligger sørvest i Storbritannia. Wales er kanskje mest kjent for naturen, sauene og sine mange slott.

De mest besøkte byene er Anglesey, Snowdon og Pembrokeshire. Litt utenfor kjedehotellene og pubene i byene er det fokus på lokale overnattingssteder og restauranter. Lokal mat og "fra jord til bord" sørger for at penger går tilbake til lokalsamfunnene, og at gårdene i området får til en bærekraftig drift. Strategiplanen "Welcome to Wales: Priorities for the visitor economy 2020–2025" ble lansert i 2020 og gir klare retningslinjer for hvordan bærekraft skal prioriteres i tida framover.

Costa Rica

På Costa Rica i Mellom-Amerika er 25 prosent av landet allerede en vernet sone, og de har en plan for å bli karbonnøytrale innen 2050. De tilbyr natur- og miljøvennlige turistaktiviteter, som for eksempel jungelturer, delfinsafari og padling. Hotellet Lapa Rios Eco Lodge tilbyr bærekraftig overnatting i regnskogen.

Visjonen deres er "to demonstrate that responsible tourism can be profitable and therefore a successful vehicle for ensuring wilderness preservation".

Sri Lanka

Sri Lanka er ei øy i Det indiske hav, som er et marint dyrelivsparadis. I områdene rundt Sri Lanka kommer hvaler for å yngle. Hvalsafari er derfor en veldig populær aktivitet i høysesongen, så populært at hvalene var i ferd med å bli jaget bort. Nå er det opprettet flere organisasjoner som jobber blant annet for å fremme en ansvarlig hvalsafari.

Sri Lanka Tourism Development anser bærekraft som en nøkkeldriver for å utvikle og bevare øyas natur- og kulturarv. Det er nå etablert en merkeordning, lignende den vi har i Norge, som heter National Sustainable Tourism Certification Scheme (NSTCS) for Sri Lanka Tourism.

Slovenia

Slovenia er et land i Sentral-Europa som jobber hardt for å være en bærekraftig reiselivsdestinasjon. Det slovenske turistrådet har visjonen "A green boutique global destination for high-end visitors seeking diverse and active experiences, peace and personal benefits. A destination of five-star experiences". Visjonen viser tydelig at landet ønsker å satse på kvalitet og ikke kvantitet, og også at de ønsker turister som er på utkikk etter en aktiv ferie.

Slovenia har et eget nasjonalt sertifiseringssystem, "The Green Scheme of Slovenian Tourism". Sertifiseringsordningen består av 11 trinn, som turoperatører, overnattingssteder, restauranter og andre reiselivsvirksomheter som ønsker å bli med, kan bruke som et styringsverktøy.

Turister reiser først og fremst til Slovenia for å oppleve natur og kultur, og de mest kjente reisemålene er byene Bled, Ljubljana og Piran.

Bhutan

I 2020 fikk Bhutan, som ligger øst i Himalaya, førsteplassen av land som må besøkes, av reiseinspirator Lonely Planet. Bhutan går foran som et veldig godt eksempel på hvordan en bærekraftig reiselivsdestinasjon kan organiseres. Turister reiser til Bhutan for å oppleve natur, kultur, arkitektur og festivaler.

I Bhutan har de en øvre grense på hvor mange turister som får lov til å komme hvert år. I tillegg må du som turist betale en avgift for bærekraftig utvikling (SDF) om du ønsker å besøke landets mest populære reisemål. Avgiften er innført for å beskytte økologien i landet. I følge Kilroy reisebyrå er den daglige turistavgiften på omtrent 2 000 norske kroner, og den må betales før avreise. Men avgiften inkluderer

  • overnatting på minimum trestjerners hotell

  • alle måltider – frokost, lunsj, middag

  • en lisensiert, bhutansk turguide

  • all innenlands transport – med unntak av flyreiser

  • utstyr og transport for camping og fotturer

  • alle interne skatter og avgifter

  • en royalty på 65 dollar som går direkte til regjeringen for å gi gratis utdanning og helsetjenester samt bekjempelse av fattigdom

Botswana

Botswana har lenge vært en ettertraktet safaridestinasjon sør i Afrika. Nå reguleres safarivirksomheten for å sikre en bærekraftig utvikling som tar vare på naturen, de ville dyrene og folkene som bor der. Botswana har med sine mange dyrereservater stort fokus på å bevare den gjenværende villmarken i Afrika. En femtedel av Botswana er dyrereservater.

Botswana satser på økomarkedet, slik at de kan beskytte landets naturskatter samtidig som det lar lokalbefolkningen dra nytte av dyreliv i et bærekraftig reiseliv. Botswana Tourism Organisation (BTO) har også innført et sertifiseringssystem i samarbeid med GSTC. Ordningen, Botswana Ecotourism Certification System, støtter reiselivsbedrifter som tilbyr miljøvennlige og bærekraftige kvalitetsprodukter til turister.

Italia

Italia satser nå stort på agriturisme, eller gårdsferie. Over 20 000 driftsgårder er nå med i en sertifiseringsordning for å sikre et bærekraftig produkt. Italian Association for Responsible Tourism (IART) har publisert et kart over ulike reisemål i Italia som tilfredsstiller kravene til å kalle seg bærekraftig reisemål. Dette inkludert småbyer og tettsteder som hører til nettverket Borghi Autentici d’Italia, flere naturreservat, overnattingssteder og økologiske gårder.

Turister reiser til Italia for både natur og kultur, men også for å besøke noen av de verdensberømte byene Roma, Venezia, Firenze og Milano. Italia har også flotte alpeområder som er mye besøkt, sommer som vinter.


Kilder

Bhutan Sustainable Tourism Society. (u.å.). Advocating synergy for sustainability. Contributing to the vision of Gross National Happiness. https://www.bhutantourismsociety.com/

Discova. (2020, 14. juli). Sustainable Tourism in Costa Rica. https://www.discova.com/blog/sustainable-tourism-in-costa-rica/

Edwards, K. (2021, 8. november). The 7 best sustainable ecotourism destinations. TimeOut. https://www.timeout.com/travel/best-sustainable-travel-destinations-in-the-world

Gerson. S. (2021, 1. oktober). 7 Reasons Why Slovenia is one of the Leading Sustainable Tourism Destinations. Solimar International. https://www.solimarinternational.com/7-reasons-why-slovenia-is-one-of-the-leading-sustainable-tourism-destinations/

Global Sustainable Tourism Council. (2017, 6. februar). Botswana Tourism Organization Partners with the GSTC on Sustainable Tourism Training. https://www.gstcouncil.org/botswana-tourism-organization-partners-with-the-gstc-on-sustainable-tourism-training/

Innovasjon Norge. (2017). Standard for bærekraftig reisemål. https://www.innovasjonnorge.no/globalassets/0-innovasjonnorge.no/vare-tjenester/reiseliv/merket-for-barekraftig-reiseliv/standard-for-barekraftig-reiseliv.pdf

Italian Association for Responsible Tourism. (u.å.). https://www.aitr.org/italian-association-responsible-tourism/

Kilroy. (u.å.). Reiser til Bhutan – Land of the Thunder Dragon. https://www.kilroy.no/destinasjoner/asia/bhutan?destination=10895

Sri Lanka Tourism Development Authority. (u.å.). Making Sri Lanka Tourism Sustainable. https://sltda.gov.lk/en/sustainable-tourism

Welsh Government. (2020). Welcome to Wales: Priorities for the visitor economy 2020 – 2025. https://gov.wales/sites/default/files/publications/2020-01/welcome-to-wales-priorities-for-the-visitor-economy-2020-to-2025.pdf

Skrevet av Cathrine Meyer Johansen.
Sist faglig oppdatert 05.05.2022