Hopp til innhold

Fagstoff

Film i historieundervisningen - andre verdenskrig

Å bruke film i historieundervisningen kan være en fin inngang til ulike temaer. Her har vi valgt å samle forskjellige filmer med handling fra andre verdenskrig. Alle filmene finner du på NDLA film. Det betyr at du kan bruke dem fritt i undervisningen din.
Chaplin med uniformslue og Hitler-bart gjør en forvridd nazihilsen. På lua og på veggen bak er det hakekorslignende symboler. Foran ham er det mange mikrofoner. Bak ham er det mange folk med lignende luer. Foto.

Litt om bruk av film

Det er mange fordeler med å bruke film i historieundervisningen. Vi vet at mange ungdommer henter sine historiepreferanser fra spillefilmer og tv-drama, og også fra spill. Dette kan det være aktuelt å nyttiggjøre seg i historieundervisningen. Film kan også gjøre det lettere å forestille seg hvordan fortida kan ha vært, og kan være et utgangspunkt for å få elevene interessert i en periode. Det kan også skape diskusjoner i klassen.

Flere av kjerneelementene i læreplanen i historie kan passe inn i det å bruke historiske filmer i undervisningen og å tenke på film som kilde. Historisk empati, sammenhenger og perspektiver er et sentralt kjerneelement i så måte. Vi vet fra forskning og fra lærere som har jobbet mye med dette, at elevene kan utvikle både historisk empati, kritisk tenkning og bli nysgjerrige på historien ved å ha sett film i faget.

Mange av de heftigste historiedebattene de siste årene har dreid seg om historiske dramaer og dokumentarer. Det er en gyllen sjanse til å få elevene til å reflektere over hva som er korrekt historisk sett, og hvilke grep en filmskaper tar når hen lager historiske fiksjonsfilmer.

Husk at andre verdenskrig alltid er interessant i filmer, og det kommer stadig nye filmer og tv-serier der krigen er bakteppe.

Nedenfor finner du ei liste over filmer som vi per i dag har på NDLA film.

Dokumentarfilmer

Blücher - Skipet som forandret Norges historie

Dokumentarfilm fra 2003 om Blücher, skipet som var i front da Hitler angrep Norge natt til 9. april 1940.

Dømt til å leve

Familien hennes var ungarske jøder. Alle ble sendt til Auschwitz under andre verdenskrig. Bare Edith overlevde. Edith Notowicz reiste tilbake til Auschwitz da hun fylte 80.

M/S Donau: deportasjonen av norske jøder til Auschwitz 26. november 1942

I denne dokumentarfilmen forteller Samuel Steinmann sin historie om deportasjonen av jøder fra Norge til Tyskland.

Spillefilmer

Diktatoren

Charlie Chaplin gjør narr av Hitler med morsomme parodier og skap satire. Filmen står igjen som et modig stikk mot intoleranse og antidemokratiske krefter.

Kongens tale

Prins Albert, som ble Kong George VI, var plaget med stamming. Filmen handler om hjelpen han fikk mot stammingen, og hvordan det hjalp ham da han skulle holde sin første radiotale som konge ved opptakten til andre verdenskrig.

Ni liv

Krigsdrama om motstandsmannen Jan Baalsruds flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Filmen kom ut i 1957.

Saras nøkkel

Jødiske Sara og familien hennes blir arrestert i forbindelse med den beryktede arrestasjonen av jøder i Paris i juli 1942. Ti år gamle Sara rakk akkurat å låse lillebroren inn i et skap, og prøver komme seg tilbake for å redde han.

The Imitation Game

Basert på Alan Turings vitenskapelige krigsinnsats for å avdekke Nazi-Tysklands hemmelige radiokommunikasjon, som var kryptert gjennom den såkalte Enigma-koden.

TV-serier

Kampen om tungtvannet

TV-serie om sabotasjeaksjonene mot Norsk Hydros anlegg på Vemork under andre verdenskrig.

Krigens unge hjerter

Tysk TV-serie som kaster lys over hva andre verdenskrig gjorde med unge tyskere.

Kortfilm

Min bestemor strøk kongens skjorter

Animasjonsfilm om bestemoren til filmskaper Torill Kove som strøk kong Haakons skjorter. Da krigen brøt ut måtte hun stryke uniformene til tyske soldater. Filmen ble nominert til Oscar for beste korte animasjonsfilm.

CC BY-SASkrevet av Inga Berntsen Rudi.
Sist faglig oppdatert 01.01.2024

Læringsressurser

Andre verdenskrig - Europa og verden