Hopp til innhold

Fagstoff

Kongens nei

Kongens nei var da kong Haakon 7. sa nei til tyskernes krav om å godkjenne Vidkun Quisling fra partiet Nasjonal Samling til ny statsminister i Norge. Avslaget kom i et skriftlig dokument som har blitt stående som et av de viktigste fra krigens dager i Norge.
Kong Haakon og Kronprins Olav i militæruniformer står ved hvert sitt tre. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tyske tropper okkuperer Norge

Tidlig om morgenen den 9. april 1940 ble det tyske krigsskipet Blücher senket i Drøbaksundet. Det norske forsvarets senkning av Blücher utsatte Hitlers plan om å okkupere Norge med et døgn. Dette ga kongefamilien og regjeringen tid til å flykte nordover i landet og derfra videre til England og USA.

Da kongen og regjeringen forlot Oslo 9. april, forsøkte Vidkun Quisling å overta makten ved et statskupp. Han holdt en radiotale hvor han utropte seg selv til statsminister.

Kongen nekter å samarbeide

Den 10. april hadde kongefamilien med følge kommet fram til Trysil. Tyskerne sendte en utsending til Trysil med krav om å innsette Quisling som ny statsminister. Saken ble tatt opp med Kongen i statsråd og resulterte i en kongelig resolusjon som kongen og statsminister Nygaardsvold skrev under på. I denne resolusjonen nektet Haakon 7. å gi etter for det tyske kravet.

Hovedinnholdet fra protokollsiden, som er datert 10. april i Trysil, er: "Statsrådet tilrådde Kongen å meddele avslag på det ultimatum som Tyskland i fremlagt utkast har stilt om å utnevne major Quisling til Statsminister. Kongen bifalt Statsrådets tilråding." Det står også hvem som er til stede, blant andre kronprinsen og statsminister Nygaardsvold, og at utenriksminister Koht og et par til var fraværende. Det maskinskrevne dokumentet er noe gulnet og har en liten tilføyelse med blyant. Kong Haakon, statsministeren og en til har signert. Kilde.
Åpne bilde i et nytt vindu

Etter krigen ble Quisling arrestert og dømt til døden for landssvik. "Kongens nei" ble brukt som dokument i landssviksaken mot ham. De røde anmerkningene du ser på dokumentet, er fra tida da bevisene i saken ble samlet inn.

"Kongens nei" blir følgelig regnet som et av Norges viktigste dokumenter i nyere norsk historie.

Relatert innhold

Gjennom forsøket på nazifisering av det norske samfunnet ble hverdagen for folk endret under krigen.

Den militære og sivile motstanden under okkupasjonstida supplerte hverandre i kampen mot NS og den tyske okkupasjonsmakten.

CC BY-NC-SASkrevet av Patricia Haeck og Gunn Løwe. Rettighetshaver: Riksarkivet
Sist faglig oppdatert 24.10.2022

Læringsressurser

Krigen i Norge