Hopp til innhold
Fagartikkel

Ideologi

En ideologi er et tankesystem som gir uttrykk for ett bestemt helhetlig syn på samfunnet. Alle ideologier har en kjerneverdi, et bestemt syn på hvordan samfunnet bør være, og hvilke virkemidler som bør brukes til å nå bevegelsens mål.
Video: Arkikon / CC BY-SA 4.0

Tanker om samfunnet

De politiske ideologiene oppstod som en reaksjon på samfunnsomveltningene som skjedde gjennom den industrielle revolusjonen og opplysningstidens tanker om individ og samfunn. Alle ideologier har en kjerneverdi, et syn på mennesket og samfunnet, et syn på hvilken rolle staten og demokratiet bør ha, og strategier og mål for å skape sitt eget idealsamfunn.

Politiske idéer og ideologier bygger på tanker om hvordan samfunnet bør organiseres, og hvordan vi fordeler makt, goder og byrder. Ideologiene forsøker å fortolke virkeligheten og menneskets plass i tilværelsen både i fortid, nåtid og framtid. Hendelser i fortiden og tilstander i nåtiden settes inn i en sammenheng der virkeligheten får mål og mening. Slik sett forenkler ideologiene verden og gir ulike forslag om hvordan man bør leve og handle.

Ideologienes historie

De moderne ideologiene oppstod i kjølvannet av opplysningstidens tanker på 1700-tallet om at samfunnet skulle baseres på fornuft og vitenskap, ikke på religiøse forestillinger og tradisjonelle sedvaner. Den påfølgende industrielle revolusjonen fra 1770-årene skapte grunnleggende økonomiske og sosiale samfunnsendringer. Resultatet var økende urbanisering omkring de nye, moderne industribyene som vokste fram.

De tre ideologiene nedenfor regnes som de første. De var reaksjoner på de endringene opplysningstiden brakte med seg.

Liberalismen

Konservatismen

Sosialismen

Borgerskapets interesser var å sikre den politiske og økonomiske friheten som ble kjempet fram under de politiske revolusjonene i siste halvdel av 1700-tallet.

Den konservative adelen ville bekjempe de store samfunnsomveltningene som fant sted, og gjenvinne sin tradisjonelle posisjon.

I takt med veksten i industrialiseringen oppstod en stor ny arbeiderklasse, industriarbeidere som ønsket å endre livsbetingelsene sine.

Tenk over

Finn eksempler på hvordan ulike ideologier har vært brukt som maktgrunnlag i politiske beslutninger opp gjennom historien.


Kilde

Hagtvet, B. (2010). Ideologienes århundre: en personlig vandring i det 20. århundrets politiske idéhistorie. Dreyers forlag.

Relatert innhold

Fagstoff
Arven fra opplysningstiden

Arven fra opplysningstiden er synlig i dagens samfunn. Opplysningstidens idéer har blitt videreført i kampen for medbestemmelse og frihet.

Fagstoff
Liberalismen

Liberalismen oppsto under opplysningstiden på 1700-tallet og spilte en viktig rolle under den franske revolusjonen og i utviklingen av moderne demokratier.