Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Test ut den universelle utformingen i nærområdet

Test ut hvordan det er å ha nedsatt fysisk funksjonsevne, og bruk dine erfaringer i utvikling av nye produkter eller tjenester. Hvordan oppleves tilgangen til frisørsalongen, plassering av varene i blomsterbutikken eller interiøret i offentlige bygg fra rullestolen?
Mann i elektrisk rullestol og par som lufter hund på universelt tilrettelagt turvei. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Hånd leser blindeskrift på informasjonstavle i Botanisk Hage på Tøyen i Oslo. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Universell utforming

Turstien over er planlagt og laget slik at småbarnsforeldre kan ta med barnevognen på tur i skogen, og at rullestolbrukeren kommer frem. Omgivelsene er utformet slik at de blir tilgjengelige for flest mulig. Interiør i både offentlige bygg og private hjem skal planlegges slik at det er universelt utformet i henhold til ulike forskrifter og lover.

En profileringsdesigner bør utforme skilt på en slik måte at de fungerer godt for alle, også eldre, blinde og svaksynte. Frisørsalongen skal kunne ta imot kunder i rullestol, og det skal være mulig for en svaksynt å komme inn i butikken for å kjøpe en blomsteroppsats. Er prøverommet i systua praktisk nok for en kunde som går med krykker? Har utstillingsdesigneren plassert produkter slik at de er tilgjengelig for alle?

Test ut hvordan det er å ha nedsatt fysisk funksjonsevne.

For å forstå de ulike behovene kan du gi deg selv utfordringer som å utføre noe i blinde eller med rullestol. Bruk erfaringene du får når du utarbeider idéer til produkter, tjenester, konsepter eller løsningsforslag. Universell utforming betyr at produkter, omgivelser, tjenester og løsninger skal kunne brukes av flest mulig på en likestilt måte.

Voksen og barn står ved datamaskin. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Oppgave

  1. Lån en rullestol. Kjøpesentre har ofte rullestol til utlån. Vær kunde i en frisørsalong, i en gullsmed, i en systue, en blomsterbutikk eller en møbelbutikk. Hvordan er det å bevege seg rundt? Får du tilgang til de produktene du trenger? Møter du noen utfordringer?
  2. Samarbeid med en medelev, gjerne en du bor nært. En får bind for øynene og går inn i rollen som blind, og en skal lede den blinde. På forhånd har dere valgt en kjent reiserute, for eksempel fra skolen og hjem. Dere skal sammen reise med kollektiv transport. Hvordan er det å komme seg fram til bestemmelsesstedet? Hvilke hinder eller utfordringer møter du på?
Kvinne med bind for øynene. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Universell utforming

Med universell utforming (UU) menes utforming av produkter, omgivelser, programmer og tjenester på en slik måte at de kan brukes av alle mennesker, i så stor utstrekning som mulig, uten behov for tilpasning og en spesiell utforming. Dette er definisjonen av UU som står i FN-konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.

Relatert innhold

Universell utforming er tilpasning for funksjonsnedsettelse. Funksjonsnedsettelse kan være sansetap, nedsatt bevegelighet eller kognitive utfordringer.

CC BY-SASkrevet av Hanne Merethe Riskedal Staurland.
Sist faglig oppdatert 23.09.2020

Læringsressurser

Universell utforming