Hopp til innhold
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Kjøtt og kjøttprodukter

Kjøtt er en del av det daglige kostholdet til de fleste nordmenn.

FooterHeaderIconFooter iconLK20FooterHeaderIconFooter iconLK06
Ulike typer kjøtt og kjøttprodukter. Foto.

Maten i denne matvaregruppa inneholder

  • protein
  • fett
  • energi
  • mineralene sink, selen og jern
  • vitaminer, spesielt A og B

Rent kjøtt inneholder mye proteiner, men det kan også inneholde en del mettet fett. Hvitt kjøtt inneholder vanligvis minst fett, og en større del av fettet er umettet. Farseprodukter, som pølser og kjøttdeig, inneholder en god del mettet fett, så vi bør velge de magreste kjøttproduktene eller rent, magert kjøtt. Når vi velger kjøttmat, bør vi generelt spise de lysere kjøttvarene og gjerne de som har fettlaget samlet og godt synlig, slik at vi kan skjære det bort.

Det kjøttet som selges, skal være slaktet på godkjente slakterier og kontrollert. Kjøtt og kjøttprodukter er ferskvarer og må oppbevares kjølig. Kjøtt kan brukes som både middagsmat og pålegg og kan tilberedes på en rekke ulike måter.

Utfordringer til deg

  1. Gjør deg kjent med kostrådene til Helsedirektoratet om kjøtt og kjøttprodukter. Ta notater.
  2. Hva er fordelene med å spise hvitt kjøtt framfor rødt kjøtt?
  3. Sett opp en ukemeny med sunne middager.
  4. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av kjøtt.
  5. Lag en oversikt over hvilke kjøttyper vi ikke bør spise så ofte.
  6. Finn ut hva kolesterol er.
Sist oppdatert 07.05.2020
Tekst: Agnes Brønstad, Guri Bente Hårberg og Trine Merethe Paulsen (CC BY-NC-SA)

Læringsressurser

Matvaregruppene