Hopp til innhold

Fagartikkel

Kostsirkelen

Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

LK20LK06
Kostsirkel. Foto.

I kostsirkelen er matvarene inndelt i fem grupper:

  1. kornvarer og poteter
  2. grønnsaker, frukt og bær

  3. meieriprodukter

  4. kjøtt, innmat, fisk, egg og belgfrukter

  5. margarin, smør og oljer


Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:

  • Vegetabilske matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.

  • Animalske matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.
  • Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
  • Sukker og sukkerrike matvarer finnes ikke i kostsirkelen, og slike produkter trenger vi ikke i et sunt kosthold.
Sist oppdatert 19.10.2022
Skrevet av Asle Holthe
Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen

Læringsressurser

Ernæring, helse og livsstil