Kostsirkelen
Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.
I kostsirkelen er matvarene inndelt i fem grupper:
- kornvarer og poteter
grønnsaker, frukt og bær
meieriprodukter
kjøtt, innmat, fisk, egg og belgfrukter
margarin, smør og oljer
Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:
Vegetabilske matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.
- Animalske matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.
- Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
- Sukker og sukkerrike matvarer finnes ikke i kostsirkelen, og slike produkter trenger vi ikke i et sunt kosthold.
CC BY-NC-SASkrevet av Asle Holthe. Rettighetshaver: Høgskolen i Bergen
Sist faglig oppdatert 19.10.2022