Hopp til innhold
Fagartikkel

Brødskala'n

Ut fra utseendet kan det være vanskelig å bedømme hvor grovt et brød er. Derfor har vi merkeordningen Brødskala'n.

Brødskala'n viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. På emballasjen finner du et Brødskala'n-symbol samt grovhetsgrad angitt i prosent (%). Merkeordningen inkluderer ikke innhold av frø, nøtter eller andre ingredienser som kan ha innvirkning på fiberinnholdet i brødet. Hvor grovt brødet er, kommer altså an på hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det inneholder.

Brødskala'n er delt inn i fire kategorier


  • Fint brød: 0−25,9 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Halvgrovt brød: 26−50,9 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Grovt brød: 51−75,9 prosent sammalt mel eller hele korn
  • Ekstra grovt brød: 76−100 prosent sammalt mel eller hele korn

Grovt til hverdags

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, og at vi velger grove og ekstra grove brød- og kornprodukter til hverdags. Grovt brød inneholder flere næringsstoff enn fint brød. De grove brød- og kornproduktene er en god og viktig kilde til kostfiber og til flere vitaminer og mineraler. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.

Ingredienslisten

Finner du ikke Brødskala'n på et brød, må du sjekke ingredienslisten for å se hva brødet inneholder. Ingrediensene er oppgitt i synkende rekkefølge. Det som det er mest av, står først.

Merkeordningen

Brødskala'n er en merkeordning for mel- og bakeribransjen som ble utarbeidet av NHO Mat og Drikke samt Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF) i samarbeid med Forbrukerrådet, Sosial- og helsedirektoratet og Mattilsynet i 2006. Det er frivillig for mel- og bakeribransjen å benytte seg av merkeordningen. Bedrifter som enten er medlem av BKLF eller har signert avtale med BKLF, er godkjent for bruk av Brødskala'n.

Husk!

  • Brødskala'n er en merkeordning som skal hjelpe forbrukerne til å velge grovt brød.
  • Brød er grovt når 50 prosent av melet er sammalt, hele korn eller kli.
CC BY-NC-SA 4.0Skrevet av Opplysningskontoret for brød og korn.
Sist faglig oppdatert 29.10.2021