Hopp til innhold

Fagstoff

Å beskrive mat

Filmen handler om hvordan vi beskriver mat med smak, konsistens og presentasjon. Det blir gitt eksempler på hvordan du kan teste smak og konsistens, hvordan en middag bør presenteres på tallerkenen, og hvordan matvarer blir presentert i butikken.

Spørsmål


  1. Alle som jobber med å lage mat, er interessert i råvarer av best kvalitet. Beskriv hvilke sanser du kan bruke for å bedømme kvaliteten på råvarene.
  2. Hva menes med konsistens?
  3. Gi eksempler på hvordan konsistens er viktig for å vurdere kvaliteten på en råvare eller et produkt.
  4. Hva vil du legge vekt på når du presenterer en middagsrett på en tallerken?
  5. Smaken varierer fra person til person. Voksne liker gjerne annen mat enn barn. Folk fra forskjellige deler av verden liker ulike råvarer og matretter. Hva tror du er med på å styre smaken vår?


Praktiske oppgaver


  1. Gå på kjøkkenet og velg deg ut en råvare som er pakket inn i emballasje. Beskriv hva slags opplysninger emballasjen gir om råvaren.
  2. Bak skolebrød i ulike størrelser. Hvilke får du solgt først? Hvilken betydning har utseendet?
  3. Bland råvarer som smaker surt, salt, søtt og bittert, til du synes smaken er behagelig smak. Skriv ned navnet og mengden på råvarene du har brukt.
CC BY-NC-NDRettighetshaver: Snöball Film AS
Sist faglig oppdatert 21.08.2020

Læringsressurser

Sensorikk og smak