Hopp til innhold

Fagartikkel

Profesjonell kommunikasjon om farger

Selv om vi snakker om samme fargenavn, kan vi ha ulik oppfatning om hvordan denne fargen ser ut. I flere ulike yrker må vi kunne beskrive farger presist. Da bruker vi ulike fargesystemer.

LK20
Kvinne med fargekart foran ansiktet. Foto

Nøyaktig kommunikasjon om farger er viktig i alt arbeid med fargesetting, uansett bransje og bruksområde. Du må kunne beskrive farger presist i dialog med medarbeidere og oppdragsgivere. Da må du lære deg fagordene. En farge kan beskrives ut fra egenskaper som kulør, metning og valør.

Vær oppmerksom på at når du snakker med en kunde som ikke kjenner fagordene, må du tilpasse språket slik at kunden forstår hva du mener.

Fargesystem

Ulike bransjer har behov for ulike fargesystem. Mediefag bruker gjerne CMYK og RGB, mens interiør- og malefag bruker NCS. Fargesystemene kan brukes både av fagfolk og forbrukere.

CMYK og RGB

CMYK og RGB er to motsatte fargemodeller som baserer seg på enten pigmentfarger eller lysfarger. CMYK er laget på grunnlag av farger som skal trykkes og RGB er lysfarger på skjerm. Systemene har navn etter fargene de bruker som grunnfarger.

Fargeprøver i rød og lilla-toner. Foto.

Fargeprøver NCS

Det naturlige fargesystem (NCS)

NCS er et kommunikasjonssystem for farger som bygger på hvordan vi mennesker ser farger. Systemet brukes i fargehandelen. Fargekoder gjør at vi kan snakke om samme farge uten misforståelser. Systemet kan også hjelpe oss til å finne farger som passer sammen.


Sist oppdatert 07.10.2019
Skrevet av Inger Gilje Sporaland

Læringsressurser

Grafisk design

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter