Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Bruk fargeegenskaper til å sette sammen farger

Bruk fargesirkelen og øv deg på å finne farger som har like egenskaper. Lag fargepaletter der fargene har likhet i kulør, metning eller valør. Bruk gjerne foto som inspirasjon til å finne fargesammensetninger.

Gå gjennom fargepalettene i presentasjonen over og diskuter de ulike fargevirkningene med sidemannen din.

Bruk fargesirkelen til å lage egne fargepaletter. Du kan for eksempel bruke: Adobe Color som verktøy. Hvis du vil bruke et bilde som inspirasjon, velger du "trekk ut fra et bilde" og laster opp fila du vil bruke.

  1. Kulør beskriver hvilken farge i fargesirkelen det er snakk om. Er den blå, gulgrønn eller lilla? Lag en palett med samme kulør (monokromatisk) og varier mengden hvit og / eller svart i den kulørte fargen.
  2. Lag en palett med farger som ligger ved siden av hverandre hverandre i fargesirkelen (analog). Varier mengden hvit og / eller svart i de kulørte fargene.
  3. Lag en ny fargepalett som har samme kulør, men denne gangen legger du til en kontrastfarge fra motsatt side av fargesirkelen (komplementærfarge).
  4. Metning sier noe om fargeintensiteten. Hvor sterk er fargen? Hvis en farge er blandet ut med svart, hvitt eller grått, har den lavere metning og intensitet enn en ren farge som ikke er blandet ut.
    Lag en palett der fargetonene har lik metning.
  5. Valøren forteller oss hvor fargen hører hjemme på en lyshetsskala fra svart til hvitt. Lag en palett der fargetonene har samme lyshetsgrad (valør).

Velg den paletten du er mest fornøyd med og bruk den som utgangspunkt for eget skapende arbeid.

CC BY-SASkrevet av Inger Gilje Sporaland.
Sist faglig oppdatert 26.08.2022

Læringsressurser

Grafisk design

Læringssti

Fagstoff

Oppgaver og aktiviteter