Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Forsøk: Lag din egen maling

Lag din egen maling og undersøk egenskapene til malingen. Hvordan vil du vurdere maling i et bærekraftsperspektiv?
En ape retter ut pekefingeren mot Gud. Maleri.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hensikt

I dette forsøket skal du undersøke egenskapene til temperamaling og vurdere malingen i et bærekraftsperspektiv.

Bakgrunn

Temperamaling er en gammel teknikk og den eneste som ble brukt før oljemalingen kom på 1400-tallet. Begrepet tempera betyr "å blande i riktig forhold" og beskriver denne malingsteknikken.

Framgangsmåte

 1. Kakk egget slik at du beholder eggeplommen hel og skill forsiktig eggeplommen fra eggehviten.
 2. Legg et tørkepapir på bordet og overfør eggeplommen forsiktig til tørkepapiret. Beveg på papiret, slik at eggeplommen ruller fram og tilbake og får tørket av seg siste rest av eggehviten.
 3. Overfør eggeplommen til håndflaten og stikk et lite hull på plommehinnen. Klem ut eggeplommen i en passende beholder. Pass på så du ikke får plommehinne i den flytende eggeplommen. Dette vil føre til klumper i malingen.
 4. Tilsett 1 teskje vann og et par dråper eddik.
 5. Tilsett deretter ønsket fargepigment litt etter litt for å unngå klumper. Her trenger du cirka 1 teskje. Bland alt godt sammen.

OBS! Malingen er ferskvare og kan ikke oppbevares over tid.

Resultater og videre arbeid

 1. Utforsk malingens dekkevne. Ved å blande inn mer eller mindre vann og fargepigment kan du justere malingens dekkevne.

 2. Undersøk hvordan malingen binder seg til ulike overflater, for eksempel: papir, treverk, metall, gips, betong, keramikk eller plast. Forklar hvordan underlaget påvirker egenskapene til malingen.

 3. Lag en oppsummering av egenskapene til malingen du har laget.

 4. Sammenlign egenskapene til temperamaling med egenskapene til de malingene dere vanligvis bruker på verkstedet. Lag en oversikt over fordeler og ulemper med de ulike typene maling.

 5. Hva er bindemiddel og hva er løsemiddel i temperamaling?

 6. Hva skjer hvis du tilsetter olje til malingen din? Kan du forklare dette?

 7. Hvilke andre egenskaper vil tilsetting av olje gi malingen?

 8. Skriv en miljømerking til malingen du har laget. Du kan finne ut hvilke krav som gjelder for ulike merkeordninger på Forbrukerrådets merkeoversikt.

 9. Foreslå endringer i maling og emballasje som vil gjøre produktene mer bærekraftige.

Tips!

Hvis du ikke har rene fargepigmenter tilgjengelig, kan du gjerne eksperimentere med andre pulver som gir farge. Hvordan vil dette påvirke egenskapene i malingen?

Godt egnet tverrfaglig oppgave

Dette er en oppgave som er godt egnet til tverrfaglig samarbeid mellom naturfag og programfaget håndverk, design og produktutvikling.

Relatert innhold

Maling er fellesnavn på alt stoff som er flytende og brukes til overflatebehandling av materiale. Lær mer om malingens bestanddeler og egenskaper.

Undersøk egenskaper til oljemaling og akrylmaling og bruk det du finner ut til å avgjøre hvilke løsemidler som egner seg til disse typene maling.

CC BY-SASkrevet av Camilla Øvstebø og Cathrine Dahl.
Sist faglig oppdatert 03.09.2021

Læringsressurser

Stoffer og materialer