Hopp til innhold
Du er nå inne i en læringssti

Oppgave

Olav Duun: Medmenneske

Olav Duun (1876–1939) er en sentral representant for norsk nyrealisme. Duun skreiv på nynorsk, men med rikt innslag av namdalsdialekt, for å skape realisme i fortellingene sine. I tekster som seksbindsverket Juvikfolket (1918–23) og i Medmenneske (1929) utforsker han menneskesinnet.

LK06

Hvordan takler menneskene de samfunnsendringene som skjer på begynnelsen av 1900-tallet? Hvordan leve livet i spenninga mellom det nye og det gamle? Og hvordan leve livet i kampen mellom det gode og det onde? Som andre nyrealister er Duun opptatt av ulike etiske og moralske spørsmål. Han skriver om menneskers kamp mot krefter og makter de ikke alltid kan rå over.

Olav Duuns roman Medmenneske i originalutgave fra 1929 finner du i den digitale bokhylla til Nasjonalbiblioteket: Medmenneske

Otto Hageberg forteller om romanen [i]Medmenneske[/i] og de virkemidlene forfatteren bruker for å få fram spenningene i Ragnhild og synliggjøre forholdet mellom henne og svigerfaren Didrik.

Se videoen med Otto Hageberg og les om Olav Duuns roman Medmenneske. Jobb deretter med følgende oppgaver:

  1. Hvorfor kaller man nyrealismen for en etisk realisme?
  2. Hvilken litterær grunn hadde Duun til å skrive på sin egen dialekt?
  3. Hvorfor skreiv Duun og andre nyrealister historiske romaner?
  4. Gjør kort rede for handling og tema i romanen Medmenneske.
  5. Hvilke virkemidler mener Hageberg at Duun bruker for at vi skal bli kjent med karakterene i romanen? Hvordan skaper Duun realisme?
  6. Hva er motiv og tema i Menneske og maktene?
  7. Et kjent sitat fra Medmenneske er "Det vonde drep du ikkje med øks". Hva tror du forfatteren mener med det?
Sist oppdatert 13.01.2019
Skrevet av Heidi Mobekk Solbakken og Jorunn Øveland Nyhus